HP constructierobot SitePrint tekent grondplannen op bouwwerven

Met behulp van cloudtechnologie tekent de constructierobot in geen tijd contouren op bouwwerfvloeren.

Verliezen bouwvakkers binnenkort geen tijd meer aan het uitlijnen van contouren? Als het van de HP SitePrint constructierobot afhangt alleszins. HP stelde woensdag de printrobot voor die veel, en vaak tijdrovend, werk uit handen moet nemen van bouwvakkers. SitePrint is voorlopig enkel verkrijgbaar in Noord-Amerika. Vanaf het voorjaar 2023 komt de printrobot wereldwijd op de markt.

Precisie via de cloud

De SitePrint print automatisch grondplannen op bouwwerven. Er komt enkel nog een technieker te pas bij het instellen van het programma op een tablet. Via cloudtechnologie gaat de robot dan zelf aan de slag, op de meeste ondergronden. De robot tekent muurcontouren, deuropeningen en andere elementen en past zich automatisch aan de omgeving aan.

De robot beschikt over twee batterijen, goed voor acht uur printplezier. Dat printen kan met verschillende types inkt, afhankelijk van de ondergrond en de tijd dat de inkt zichtbaar moet blijven. Dat kan gaan van dagen tot maanden, naar gelang de duur van de opdracht. Om de precieze positionering te bepalen maakt HP gebruik van de Leica TS16 en iCON iCR80 Robotic Total Stations en TopCon Layout Navigator.

Jobverlies

Gaat die automatisatie geen banen kosten? Die vraag kregen de ontwerpers van HP’s SitePrint regelmatig voor de voeten. “Er heerst een tekort aan specialisten op de markt. Daardoor moeten bouwvakkers vaak meerdere dingen doen. Door de implementatie van robotica zoals de SitePrint nemen we een lastig onderdeel weg waardoor de bouwvakkers zich op andere dingen kunnen concentreren en productiever zijn”, zegt Albert Zulps van Skanska dat met de SitePrint in testfase ging.

Skanska was één van de 80 pilootprojecten die de printrobot gebruikte. De testfase gebeurde op verschillende locaties en terreinen, van vliegvelden tot parkings en ziekenhuizen. “HP heeft een belangrijke rol gespeeld in het slaan van bruggen tussen de digitale en fysieke wereld”, aldus Daniel Martinez, VP en General Manager bij HP. “De adoptie van deze technologie en stijgende digitalisatie kan constructiebedrijven helpen om de productiviteit te verhogen.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home