Proximus en Nokia verdubbelen VDSL-internetsnelheid in wereldprimeur

Proximus en Nokia pakken uit met zelf ontwikkelde splinternieuwe technologie die de capaciteit van oude VDSL-netwerken drastisch optrekt. Een eerste test in Wallonië brengt de wereldprimeur voor de uitrol van de technologie naar ons land.

Nokia ontwikkelde samen met Proximus de zogenaamde 2MX6-technologie. 2MX6 maakt het mogelijk om de capaciteit van het bestaande kopergebaseerde VDSL-netwerk drastisch op te trekken. De technologie verdubbelt zowel het aantal klanten dat een provider op één straatkast kan plaatsen als de individuele snelheid van de verbinding voor de klanten zelf. Bovendien gaat het energieverbruik omlaag.

Eenvoudige upgrade

De innovatie heeft betrekking op de straatkasten of Remote Optical Platforms (ROP’s) van het netwerk. Daar komende de koperverbindingen afkomstig van consumenten samen en worden ze aan het glasvezelnetwerk van Proximus gekoppeld. Per ROP kan een provider dankzij 2MX6 384 klanten aansluiten, waar dat er vandaag nog maar 192 zijn. Proximus wijst erop dat de upgrade van het netwerk uitsluitend betrekking heeft op de straatkasten en dus geen overlast voor de buurt veroorzaakt.

De technologie is gebaseerd op een eigen microchip gebouwd door Nokia: Quillion. Die efficiëntie daarvan helpt mee om het energieverbruik omlaag te halen. Proximus installeerde de technologie voor het eerst in de Waalse stad Andenne en zal ze de komende maanden naar honderden nieuwe straatkasten uitrollen. Nokia en Proximus zijn ervan overtuigd dat de innovatie op termijn zijn weg zal vinden naar VDSL-netwerken over de hele wereld.

Broodnodig

VDSL-technologie, die vertrouwt op oude koperverbindingen, kan wel wat innovatie gebruiken. De technologie is inferieur aan de coax-kabel waarmee Telenet zijn klanten op het eigen netwerk aansluit. Het is minder vanzelfsprekend om met VDSL de geadverteerde maximumsnelheid te halen en zelfs in het beste scenario is VDSL een stuk trager dan de kabel. Vandaag levert Proximus standaard 100 Mbps aan klanten via VDSL, waar Telenet internetsnelheden tot 300 Mbps en zelfs 400 Mbps kan voorzien. Zelfs met de verdubbeling van 2MX6 blijft VDSL dus legacy-technologie.

lees ook

Proximus en Fiberklaar investeren 2,5 miljard euro in Vlaams glasvezelnetwerk

Dat beseft Proximus maar al te goed. Daarom focust de provider zich op de uitrol van glasvezel doorheen het hele land. Die uitrol van Fiber-To-The-Home blijft prioritair voor Proxumus. Tegen 2028 moet 70 procent van de bevolking toegang hebben tot een glasvezelkabel tot in zijn of haar woning of bedrijf. Vandaag zijn al 533.000 gezinnen of bedrijven uitgerust met een glasvezelverbinding.

Simultane uitrol

De innovatie op het vlak van VDSL loopt parallel met de uitrol van glasvezel en is vooral interessant voor gebouwen die nog niet meteen op de planning staan voor de glasvezel-uitrol. Hoe snel Proximus 2MX6 zal installeren over zijn hele netwerk is onduidelijk. De komende maanden en jaren zouden honderden straatkasten aan de beurt zijn. De provider laat evenmin weten of het zijn internetsnelheid via de nieuwe technologie automatisch zal optrekken om competitiever te zijn met het eigen glasvezelnetwerk en het netwerk van Telenet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home