Proximus en Ericsson testten twee 5G-slices op één Oppo-telefoon

5G network slicing

Proximus en Ericsson hebben succesvol geëxperimenteerd met twee 5G-netwerkslices op één Android-telefoon. Zo kunnen toepassingen individueel met het juiste virtuele 5G-netwerk verbinden.

Proximus laat weten dat het er samen met Ericsson in geslaagd is om verschillende toepassingen op één Android-telefoon te laten communiceren via twee verschillende 5G-netwerkslices. Het is de eerste keer dat zoiets wordt getest in ons land.

Network slicing is een unieke 5G-technologie die operatoren de mogelijkheid geeft om meerdere virtuele 5G-netwerken uit te rollen over hun infrastructuur. Die netwerken functioneren los van elkaar en kunnen verschillende prioriteiten hebben. Denk aan een afzonderlijk netwerk voor IoT-sensoren, rijdende wagens of hulpdiensten, naast het gewone publieke netwerk. Raakt het publieke netwerk overbelast, dan zal dat bijvoorbeeld geen impact hebben op de slice van de hulpdiensten.

Verschillende profielen op één toestel

Proximus testte de technologie met een Oppo Find X5 Pro en User Equipment Route Selection Policy (URSP). Dat is een technologie van Ericsson voor 5G Standalone. De technologie zorgt ervoor dat diensten op één toestel toegang krijgen tot de juiste stukken van het netwerk met daarbij het juiste niveau van dienstverlening. Proximus geeft als voorbeeld een toestel met een bedrijfsprofiel en een persoonlijk profiel, die via verschillende netwerkslices werken.

lees ook

Orange start uitrol van 5G standalone voor implementatie network slicing

“Voor Proximus zijn deze succesvolle tests een belangrijke verwezenlijking die het pad verder effenen voor een specifieke benadering van bedrijfskritische applicaties in een bedrijfsomgeving”, klinkt het in een persmededeling. “Proximus is een van de eerste operatoren ter wereld die met succes de gelijktijdige creatie van verschillende netwerk slices op één enkel toestel test.”

Geduld

Verwacht de functionaliteit nog niet meteen op je toestel. De 5G-netwerken waar je vandaag mee verbindt in ons land, zijn doorgaans 5G Non Standalone-netwerken. Die bieden een deel van de 5G-functionaliteit maar draaien langs de achterkant op 4G-infrastructuur. 5G NSA ondersteunt network slicing niet. Providers werken echter naarstig aan de complete vernieuwing van hun infrastructuur zodat ook de back-end alle functies van 5G ondersteunt. Het is wachten op 5G Standalone met network slicing-capaciteit voordat de test van Proximus in de echte wereld mogelijk wordt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home