Oracle Exadata X10M is drie keer sneller dan X9M dankzij integratie AMD

Oracle kiest voor AMD Epyc-processors voor zijn volgende generatie van Exadata-hardware. Exadata X10M heeft tal van verbeteringen aan boord en is een stuk krachtiger dan zijn voorganger.

Oracle stelt Exadata X10M voor. De nieuwste versie van het Exadata-systeem moet een significante upgrade bieden in de prijs-prestatieverhouding vergeleken met voorganger X9M. Oracle wijst erop dat Exadata-systemen uniek geoptimaliseerd zijn voor de eigen database-workloads en daarom geen gelijke kennen in de markt. Dat wil de databasespecialist graag zo houden.

Een niveau hoger met AMD

Om dat doel te bereiken, belde het Exadata-team van Oracle voor het eerst naar Lisa Su. Exadata X10M is immers niet gebouwd rond processors van Intel zoals de vorige edities maar heeft AMD Epyc-processors van de vierde generatie aan boord. Ook langs de opslag- en interconnectiekant zijn er belangrijke nieuwigheden.

Een Exadata-systeem bestaat grosso modo uit drie belangrijke componenten: de compute-geoptimaliseerde databaseservers, de opslagservers en de switches die het geheel samenbinden.

Server-specifcaties

De database-servers van Exadata X10M zijn dual socket servers gebouwd rond AMD’s Epyc 9654-CPU’s. Die krachtpatsers hebben ieders 96 rekenkernen, goed voor 192 rekenkernen per server. Dat is drie keer meer dan de databaseservers in de X9M. De geheugencapaciteit stijgt met de helft naar 3 TB en Oracle integreert voor het eerst DDR5-geheugen. Tot slot hebben de servers voortaan plaats voor vijf NIC-kaarten met tot 100 gigabit-capaciteit per kaart.

lees ook

AMD wil de CPU-kroon van Intel en de GPU-scepter van Nvidia

De opslagservers zijn eveneens dual socket exemplaren. Daarin stopt Oracle een niet nader genoemde 32 core-variant van de AMD Epyc Genoa-reeks, waardoor het aantal kernen per server is verdubbeld vergeleken met de vorige versie.

Opslag en netwerk

Je kan naar goede gewoonte kiezen uit drie types van opslagserver, High Capacity, Extreme Flash en Extended. Die hebben respectievelijk een flash-capaciteit van 122,88 TB en 27,2 TB. In dat laatste geval bestaat de server uit een flash-cache en HDD-opslag. De laatste server heeft puur HDD’s en komt met een capaciteit van 264 TB, met dank aan de integratie van 22 TB-drives.

Oracle bindt het geheel samen met z’n RoCE-switches, die 100 Gb/s directe geheugentoegang (RDMA) bieden over de interne fabric. De hoge bandbreedte en lage latency zorgen voor een optimale communicatie tussen databaseserver en opslagserver.

Geheime saus

Oracle maakt van de aankondiging nog gebruik om de optimalisatie van z’n software in de verf te zetten. De complete synergie van componenten over softwareplatform tot de eigenlijke database toe zorgt ervoor dat geen enkele andere oplossing meer pk’s voor het geld biedt, klinkt het. Daar komt wel bij dat Oracle niet de meest open partij is wat zijn databases betreft. Wie het recept voor de geheime saus voor zich houdt, kan ze niet verwonderlijk als enige en als beste maken.

Kijken we naar Exadata X9M, dan zien we tot 3,6 keer snellere database-queries, met dank aan de verdrievoudiging van de compute-kernen met twintig procent betere prestaties per kern. Queries naar de opslagserver gaan 2,6 keer sneller en in memory analytics krijgt een boost met factor 2,4. Oracle benadrukt dat de instapprijs van Exadata niet wordt gewijzigd: de extra pk’s komen dus zonder echte meerprijs.

Overal beschikbaar

Oracle benadrukte het zo’n 35 keer tijdens de introductie van Exadata, dus we zullen het ook maar herhalen: Exadata X10M is overal beschikbaar. Dat betekent on-premises, waar Exadata in 2008 werd geïntroduceerd en nog steeds de meeste implementaties zijn, in de cloud maar ook daartussen in een hybride oplossing via Exadata Cloud@Customer.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home