Microsoft overweegt of het wil investeren in een immense supercomputer voor OpenAI. Het project met codenaam Stargate zou het formaat van een datacenter hebben en zeker 100 miljard dollar kosten.
OpenAI droomt van een immense supercomputer: Stargate. Het Stargate-systeem zou miljoenen accelerators samenbrengen in een systeem dat één of meerdere datacenters groot is. De geraamde kostprijs van het megaproject zit rond de 100 miljard dollar en Microsoft zou zich eventueel mee achter de investering scharen. Dat weet The Information.
Formaat van een datacenter(regio)
De schaal van Stargate is zo immens dat de supercomputer minstens het formaat van een datacenter zou hebben, en misschien wel meerdere datacenters zou omvatten naar analogie met een cloudregio. Als het plan doorgaat, moet Stargate in 2028 kaar zijn.
Verdere technische details kennen we niet. De kans is klein dat OpenAI en Microsoft voor een project van deze schaal komen aankloppen bij Nvidia. Microsoft zoekt vermoedelijk naar een eigen ethernet-alternatief voor InfiniBand van Nvidia en ook de accelerators zullen vermoedelijk uit de eigen stal komen. Gezien het voorgestelde formaat, hebben OpenAI en Microsoft hardware nodig met een iets behapbaarder prijskaartje.
Ecologie en economie
Heel ecologisch is het plan niet. Het systeem zou vijf gigawatt aan energie opslorpen. Wil Microsoft zich ermee associëren, dan moet het een locatie vinden waar een dergelijk surplus aan groene energie beschikbaar is. Anders dreigt het zijn eigen klimaatdoelstellingen te ondermijnen. The Register speculeert luidop over een rol voor kleine modulaire nucleaire reactoren voor de energiebehoefte.
Of Stargate er effectief ooit komt, is koffiedik kijken. Feit is wel dat AI-modellen steeds groter worden. De missie van OpenAI is nog steeds om algemene AI te ontwikkelen en daar zijn we nog lang niet. Om die steeds grotere modellen te trainen, is exponentieel veel rekenkracht nodig. De grote supercomputer past in dat plaatje. Langs de andere kant is de investering zo groot dat je gerust vraagtekens mag plaatsen bij het economische plaatje.