Nvidia houdt Rubin in de koelkast tot 2026

nvidia jensen huang

Nvidia is van plan om de Rubin-architectuur voor GPU’s in 2026 te lanceren. Al mogen we volgend jaar ook wat nieuws verwachten van Nvidia.

Computex is vandaag begonnen en dan mag Nvidia ook niet ontbreken. CEO Jensen Huang deed tijdens zijn keynote de roadmap van zijn bedrijf voor de komende jaren uit de doeken. Nvidia is de solodirigent van het AI-orkest en wil dat in de komende jaren ook blijven. Met nieuwe architecturen wil het zijn GPU’s voor datacenters krachtiger en krachtiger maken.

De Hopper-generatie zwaait nu nog de plak, maar aan het einde van dit jaar zal Blackwell het stokje overnemen. Huang liet eerder al weten dat Nvidia vanaf nu jaarlijks nieuwe chips wil doorduwen. Dat deed even vermoeden dat de Rubin-architectuur al in 2025 officieel zou kunnen lanceren, maar Huang maakt komaf met die geruchten en bevestigt dat Rubin niet vroeger dan 2026 verschijnt.

Blackwell Ultra

Maar denk nu niet dat Nvidia van plan is om een snipperjaartje te nemen in 2025. Huang laat weten dat de GPU-specialist volgend jaar op de proppen komt met Blackwell Ultra, een nog krachtigere versie van de Blackwell B200. De Ultra-versie zal tot twaalf HBM3e-stapels ondersteunen en het geheugen van de GPU verder uitbreiden, dixit Huang zonder al te diep in te gaan op technische details.

lees ook

Nvidia dropt met Blackwell-GPU 1.200 watt-bom op de AI-wereld

Er is ook geen haast voor Nvidia om Rubin al een jaar op te schuiven. Wanneer de Blackwell-GPU’s eind dit jaar beschikbaar komen, zullen ze geen gelijke kennen. De concurrentie mag dan niet stilzetten, het zou een straffe toer zijn moest een andere fabrikant dit jaar nog met een krachtigere chip op de markt komen. Een toevoeging van een Ultra-versie geeft Blackwell nog wat extra rek.

Superchip

Nvidia voorziet een gelijkaardige tijdlijn voor de Rubin-generatie. De eerste GPU’s op deze architectuur zouden vanaf eind volgend jaar in productie kunnen gaan om vervolgens in het voorjaar van 2026 los te laten op de wereld. In 2027 krijgt Rubin dan een opfrissing. Huang geeft tenslotte ook al een kleine teaser van de Vera Rubin-superchip, die een CPU en twee GPU’s aan elkaar plakt.

Ook AMD pakt uit tijdens Computex met nieuwe desktop- en laptopprocessoren. Niet geheel verwonderlijk was AI de rode draad in de aankondiging.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home