Nutanix vereenvoudigt portfolio op basis van vijf overzichtelijke pijlers

Nutanix groeide de laatste jaren uit tot aanbieder van een heus platform, maar dat miste omwille van de vele producten en oplossingen een beetje overzicht. De hyperconverged-specialist herstructureert zijn aanbod nu op basis van vijf pijlers.

Nutanix herstructureert zijn Cloud Platform op basis van vijf oplossingen. Het bedrijf evolueerde de laatste jaren van een nichespeler in HCI naar aanbieder van een totaalplatform voor hybride multicloud-omgevingen op basis van hyperconverged-technologie. Dat platform ontstond uit het samenspel van een brede waaier aan oplossingen. We hadden meermaals het genoegen om een specialist het hele portfolio te zien uitleggen met de hulp van een whiteboard, maar stelden toch vast dat de line-up aan de complexe kant was.

Eén platform, vijf componenten

Het vernieuwde Nutanix Cloud Platform bundelt de functionaliteit in vijf pijlers, opnieuw gebouwd rond HCI als basis: Nutanix Cloud Infrastructure, Cloud Manager, Unified Storage, Database Service en End User Computing.

  • Nutanix Cloud Infrastructure (NCI) is de belangrijkste component. NCI omvat compute, storage en networking om virtuele machines en containers op een HCI-omgeving te draaien, zowel in de publieke cloud als in een privaat datacenter. De focus ligt zoals voordien op hybride omgevingen waarbij NCI ervoor zorgt dat diverse onderliggende infrastructuur als een geheel werkt.
  • Nutanix Cloud Manager (NCM) bouwt daarop verder door monitoring, inzicht en automatisering van herstel in één oplossing te combineren, ongeacht de cloudomgeving. Dankzij het centrale overzicht kunnen administrators applicaties eenvoudiger beheren en krijgen ze een beter inzicht op die workloads genereren. Ook de beveiliging van de omgeving maakt deel uit van NCM.
  • Nutanix Unified Storage (NUS) bestaat uit een centrale beheeromgeving voor alle opslagbronnen. Volume-opslag, objectstorage, klassieke bestandssystemen, zowel in een private als publieke omgeving: allemaal komen ze samen in NUS. Nutanix zet in op eenvoud en stelt dat ook niet-experts in staat zijn om algemene opslag- en beheerstaken uit te voeren. Ingebouwde analytics zorgt er verder voor dat beheerders een zicht hebben op hun data en de beveiliging ervan.
  • Nutanix Database Service (NDB) omvat een andere historische sterkte van het Cloud Platform. Onder deze noemer stopt Nutanix zijn databasebeheer voor hybride multicloud-omgevingen. De oplossing automatiseert provisionering, scaling, beveiliging en zelfs patching van onder andere PostgreSQL, MySQL, Microsoft SQL Server en Oracle Database. De bedoeling van NDB is om databasebeheer flink eenvoudiger te maken en een as-a-Service-ervaring te bieden die database- en cloud-agnostisch is.
  • Nutanix End User Computing krijgt geen officiële afkorting tussen haakjes, vermoedelijk omdat (NEUC) in het Nederlandstalig taalgebied tot gegniffel kan leiden. Onder deze noemer leeft de VDI-oplossing van Nutanix. Hiermee kunnen bedrijven desktops maar ook applicaties vanuit hun datacenter of de cloud naar gebruikers brengen. Nutanix biedt een licentiemodel per gebruiker, afgestemd op de NCI-basis.

Welkome vereenvoudiging

De nieuwe manier van Nutanix om naar de markt te stappen, past beter in het verhaal dat de softwarespecialist al een tijdje vertelt. Eenvoud staat daarin centraal. Het is de ambitie van Nutanix om complexe omgevingen via HCI en software tot een overzichtelijk geheel te boetseren. Met de herstructurering van het Nutanix Cloud Platform is dat opzet veel duidelijker.

lees ook

Nutanix zet in op automatisering en veiligheid op .Next

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home