NRB verrast als vijfde kandidaat voor 5G-licentie

Telenet 5G Leuven

NRB, ICT-dochter van Ethias, is de vijfde kandidaat die meedingt in de 5G-veiling van het BIPT in juni.

Deze ochtend kondigde het BIPT aan dat vijf mobiele operatoren werden goedgekeurd voor deelname aan de 5G-veiling in juni. De namen van de deelnemers werden niet bekend gemaakt door het BIPT, maar Telenet, Proximus, Orange en Citymesh (met Cegeka) lijken een certitude. De vijfde speler zorgde voor heel wat speculatie, maar Le Soir doorbreekt die stilte met het nieuws rond de kandidatuur van NRB.

De Waalse ICT-groep waarvan Ethias voor 68 procent eigenaar is, heeft alleen interesse in de 5G-licentie. Bestaande 2G-, 3G- en 4G-technologieën behoren niet tot de focus. De focus ligt op zakelijke toepassingen om het aanbod binnen bedrijven te vergroten. IT-diensten en telecom convergeren steeds meer en met een 5G-licentie krijgt het bedrijf heel wat extra opties in handen.

Concurrentie voor Citymesh

De deelname van NRB is een flinke doorn in het oog van Citymesh. Die bezit vandaag al een 5G-licentie. Cegeka heeft sinds vorig jaar een meerderheidsparticipatie in Citymesh en kocht ook het Waalse Gridmax over. Zowel Citymesh als Gridmax hebben al 4G-licenties voor zakelijk toepassingen, maar willen nu ook de vierde telecomoperator worden in België met naast een zakelijk ook een particulier aanbod.

Alle informatie over de beschikbare frequentiebanden en de geplande 5G-veiling vind je hier. Mocht Citymesh of NRB achter het net vissen, dan is er nog altijd de optie om private 5G-netwerken uit te rollen via aparte licenties. Dat doet Citymesh vandaag al binnen een specifiek 5G-spectrum voor zijn projecten.

Alle overschot van radiospectrum wordt beschikbaar gesteld voor private projecten. Ook wanneer er geen frequentiebanden meer beschikbaar zijn na de veiling, wil ons land private 5G-netwerken mogelijk maken. In dat geval zullen de band 3.800 MHz – 4.200 MHz worden opengesteld voor lokale 5G-netwerken.

lees ook

Vijf mobiele operatoren goedgekeurd voor 5G-veiling

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home