Nieuwe cryptomunt kan voor opslagtekorten zorgen

Een nieuw soort cryptomunt dreigt voor tekorten in de beschikbaarheid van SSD- en HDD-opslag te zorgen. Vooral enterprise-opslag komt in het gedrang.

Cryptomunten zijn traditioneel slecht voor het milieu en daar wil een nieuwe cryptomunt aan tegemoet komen. De munt heet Chia en maakt gebruik van opslag in de plaats van rekenkracht om te functioneren.

Minen

Bestaande cryptomunten zoals Bitcoin vereisen van deelnemende computers een proof of work: ze moeten om ter snelst een complexe rekenopdracht oplossen. De aard van de som (een heel groot priemgetal ontbinden in factoren) maakt het onmogelijk om te voorspellen welke computer eerst het juiste resultaat zal hebben. De winnaar mag een nieuw blok met informatie aan de ketting hangen, en krijgt in ruil een compensatie. De willekeurigheid van het systeem maakt fraude onmogelijk en is essentieel voor cryptomunten.

In de praktijk kost de proof of work heel veel rekenkracht. Miners die zich ermee bezig houden, kopen massaal grafische kaarten op omdat die het rekenwerk efficiënt kunnen uitvoeren. Dat draagt bij aan het huidige tekort van GPU’s. Bovendien kost het rekenwerk heel veel energie, wat blockchainnetwerken zo slecht maakt voor het milieu.

Opslag in de plaats van rekenkracht

De Chia-munt vervangt de proof of work door proof of space and time. Dat is een nieuw concept bedacht door Bram Cohen, de uitvinder van BitTorrent. Het systeem voert berekeningen uit op opslagmedia. Die verbruiken veel minder energie dan GPU’s, zodat de impact van Chia op het milieu kleiner moet zijn.  

De munt staat nog maar in haar kinderschoenen maar de gevolgen laten zich al voelen. Aspirant-miners in China kopen nu al massaal opslag op. Omdat Chia veel bewerkingen op de opslag vereist, zijn gewone SSD’s geen goede optie. Die zouden immers te snel slijten. Meer robuuste opslag op maat van enterprise-gebruik is wel geschikt. In China en Hong Kong heeft de massale aankoop nu al een impact op de prijs en beschikbaarheid van opslag.

Hype

Als de munt een succes wordt, zal het probleem alleen maar groter worden. Of Chia van grond komt, valt moeilijk te voorspellen. De markt van de cryptomunten is integraal gebaseerd op hype, en is niet gekoppeld aan onderliggende waarde. De toekomst van Chia is zo afhankelijk van het enthousiasme van cryptospeculanten overal ter lande.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home