Nieuwe cryptomunt drijft prijs opslag omhoog

Een nieuwe cryptomunt die opslag in de plaats van rekenkracht gebruikt, heeft al een impact op de prijs van HDD’s en SSD’s. Zeker drives met een hoge capaciteit ondervinden een prijsstijging.

Vorige maand schreven we al dat een splinternieuwe cryptomunt genaamd Chia een impact kon hebben op de opslagmarkt. Vandaag komt die voorspelling uit. De Duitse website Heise stelt vast dat de gemiddelde prijs van SSD’s en HDD’s met een hoge capaciteit sinds de lancering van de munt voelbaar gestegen is. Daarmee komt er een einde aan de relatief stabiele prijzen van opslag de laatste jaren. De kans bestaat dat deze nieuwe hype high-end opslag veel duurder en slechter beschikbaar zal maken, naar analogie met de impact klassieke cryptomunten op GPU-prijzen.

Chia duwt de prijzen van harde schijven met de grootste capaciteit met ongeveer 40 procent de hoogte in. Voor enterprise-SSD’s gaat het voorlopig om een prijsstijging met 25 procent. De prijzen van HDD’s en SSD’s met een kleinere capaciteit blijven momenteel wel stabiel.

Opslag in de plaats van rekenkracht

Chia is een cryptomunt zoals Bitcoin en dus gebaseerd op blockchaintechnologie. Klassieke cryptomunten steunen op computers of nodes die samen mee sleutelen aan de blockchain. Een computer mag een transactie aan de blockchain toevoeren nadat die als eerste een moeilijk rekenvraagstuk oplost: de zogenaamde proof of work. In ruil daarvoor krijgt de node een beetje van de munt al beloning. Een ander woord voor dat proces is mining.

Chia werkt niet met een proof of work maar met proof of storage. Een ander algoritme bepaalt welke nodes op welk moment de blockchain mogen uitbreiden en de bijhorende beloning krijgen. Het algoritme maakt daarvoor gebruik van vrije opslag, en niet van rekenkracht. Chia werd bedacht door Bitcoin-uitvinder Bram Cohen om het milieu te sparen. Klassieke cryptomunten en hun proof of work consumeren immers extreem veel rekenkracht en bijgevolg elektriciteit. Bitcoin alleen verbruikt wereldwijd meer elektriciteit dan een klein land.

Grote impact

De proof of storage-aanpak is zuiniger, maar vereist wel andere hardware. Als Chia van grond raakt, zal de impact op de opslagprijzen nog even aanhouden. Zo worden niet alleen GPU’s maar ook HDD’s en SSD’s gekaapt door cryptominers ter ondersteuning van digitale ‘munten’ zonder enig praktisch nut, behalve dan als speculatiegoed zonder intrinsieke waarde. De vraag is dus of Chia een probleem oplost met zijn zuinigere aanpak, dan wel er één bij creëert door nog meer druk op de al overbelaste logistieke ketting voor IT-hardware te plaatsen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home