Minderheid van IT-professionals beschouwt duurzaamheid als een topkwestie

IT-professionals lijken niet wakker te liggen van de ecologische impact van hun IT-infrastructuur. Doen ze dat wel, ligt de reden hiervoor niet in lijn met de ecologische drijfveer. 

De meerderheid van de IT-professionals lijkt niet wakker te liggen van de ecologische duurzaamheid van hun infrastructuur, dat blijkt uit een enquête van The Register bij 2.869 IT-professionals. Het is vermeldenswaardig dat de cijfers betrekking hebben op respondenten vanuit heel de wereld. Een blik op de bevraagde IT-professionals uit de EMEA toont een iets optimistischer beeld, al ligt de drijfveer om te investeren in een duurzame IT-infrastructuur meer aan de economische dan ecologische kant.  

Duurzaamheid geen prioriteit

Slechts 16,7 procent van de 2.869 bevraagde IT-professionals beschouwen duurzaamheid als een topkwestie, 38,7 procent ziet het als een prioriteit. Hoewel deze cijfers vanuit ecologisch standpunt niet veelbelovend zijn, moeten we opmerken dat er een groot verschil waar te nemen is tussen de regio’s. Deze cijfers lijken voornamelijk betrekking te hebben op Amerikaanse respondenten, de cijfers uit de EMEA geven een iets optimistischer beeld. 

The Register – Hoe belangrijk is een duurzame IT-infrastructuur voor jou organisatie?

Een blik op de cijfers van IT-professionals uit de EMEA, leert ons dat 18,4 procent aangeeft dat duurzaamheid binnen hun IT-omgeving topprioriteit is, in vergelijking met 12,9 procent in Amerika. Een mogelijke verklaring volgens The Register kan liggen aan het feit dat er in deze regio’s over het algemeen hogere bedrijfs- en energiekosten zijn, wat resulteert in een andere visie.  

Economische drijfveer

Meer dan de helft van de respondenten (53,9 procent) geeft aan dat het verlagen van bedrijfskosten één van de belangrijkste redenen is om te investeren in een duurzame IT-infrastructuur. Dit wordt gevolgd door het verkleinen van hun ecologische voetafdruk en het minimaliseren van het energieverbruik.  

The Register – Wat zijn de belangrijkste drijfveren voor een duurzame IT-infrastructuur?

Wanneer gekeken wordt naar concrete acties waarop IT-teams duurzaamheidskwesties aanpakken, zegt meer dan de helft prioriteit te geven aan energie-efficiënte hardware en software, virtualisatie en andere datacenterconsolidatietechnieken.  

Efficiëntere hardware levert op zijn beurt meer afval op, wat vanuit een ecologisch standpunt ook niet de oplossing is. Op de vraag hoe IT-professionals omgaan met E-waste, zei 45,9 procent van de respondenten dat ze verouderde apparatuur doneerden, terwijl 39,8 procent zei dat ze hun systemen een tweede leven gaven door middel van renovatie. Opvallend is dat ongeveer een kwart van de respondenten zei dat ze geen plan op tafel hebben om hun e-waste te beheren.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home