Microsoft werkt mogelijk aan eigen ARM-chips voor Azure en Surface

Microsoft sleutelt aan zelf ontwikkelde chips gebaseerd op de ARM-architectuur. De processors zouden in eerste instantie naar de Azure-cloud komen, maar varianten kunnen ook hun nut bewijzen in de Surface-laptopreeks.

Microsoft werkt aan eigen ARM-processors. Dat weet Bloomberg op gezag van anonieme bronnen binnen Microsoft. De nieuwe chips zouden in eerste instantie dienen om nieuwe instances binnen Azure aan te drijven. De zet is niet zo verwonderlijk: AWS zit intussen al aan zijn tweede generatie van ARM-gebaseerde Graviton-processors en die chips bieden een betere prijs-kwaliteitsverhouding voor tal van cloudworkloads. Zo geven ze AWS een concurrentievoordeel tegenover de andere cloudreuzen.

lees ook

ARM in servers: van nicheproject naar massaproduct dankzij AWS Graviton

De kans is groot dat Microsoft een antwoord op Graviton 2 ontwikkelt, al zijn de details over de ambities van de technologiereus beperkt. Eigen ARM-chips zouden het bestaande ecosysteem van Intel- en AMD-processors aanvullen en klanten meer mogelijkheden bieden. De opkomst van ARM lijkt intussen niet meer te stuiten, waardoor de zet vanuit een cloudperspectief vrijwel onvermijdelijk is. Hoe de chips er uit zullen zien of wanneer ze klaar zijn, weten we niet.

Eigen Surface-chip

De anonieme bronnen geven verder aan dat het werk aan ARM ook voor Surface interessant kan zijn. Ze speculeren dat Microsoft de Apple M1 misschien achterna wil met eigen ARM-gebaseerde hardware. Deze claim is minder waarschijnlijk. De chipsdesign-afdeling van Microsoft rapporteert aan de baas van het Azure-departement en heeft geen banden met Surface.

Bovendien ging Microsoft al in zee met Qualcomm voor de ontwikkeling van de SQ1 en SQ2-cpu’s in de Surface Pro X. Tot slot staat Microsoft in het laptoplandschap veel dichter bij partners zoals Qualcomm, Intel en AMD. Een eigen chip zou de banden met die partners niet ten goede komen. Dat gezegd zijnde, is het niet onmogelijk dat Microsoft zich genoodzaakt voelt om de strijd met Apple aan te gaan op gelijke voet.

lees ook

ARM in een MacBook: lost Apple de verwachtingen in?

Het zal vermoedelijk nog even duren voor we duidelijkheid krijgen. Wat de toekomst ook brengt voor ARM, meer serverchips gebaseerd op de architectuur lijken onvermijdelijk.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home