Alle details over de Microsoft SQ1 ARM-chip in de Surface Pro X

Microsoft SQ1

Microsoft voorziet zijn nieuwe Surface Pro X met een ARM-chip uit eigen stal. In samenwerking met Qualcomm heeft het zijn eigen blauwdruk gelanceerd om toekomstige Surface-toestellen (en potentieel andere fabrikanten) van rekenkracht te voorzien.

De nieuwe ARM-chip gaat door het leven als Microsoft SQ1 en heeft een TDP-waarde van 7 watt. Volgens Microsoft zou de chip drie keer meer prestaties per watt leveren vergeleken met de Surface Pro 6. Het GPU-gedeelte is goed voor 2 teraflops aan rekenkracht en er zit een geïntegreerde AI engine aan boord die 9 teraops levert.

Veel meer informatie wilde Microsoft niet kwijt op het event, maar aan The Verge geeft Microsoft meer uitleg over de samenwerking met Qualcomm en welke componenten het gebruikt.

Snapdragon 8cx

De chip is gebaseerd op de het 7 nm Snapdragon 8cx-platform van Qualcomm, in combinatie met een geïntegreerde AI-accelerator. Microsoft benadrukt dat het heel wat materiële veranderingen heeft doorgevoerd wat betreft de intellectuele eigendommen van Qualcomm.

Microsoft_SQ1
Credit: Tom Warren / The Verge

Naast veranderingen op de chip zelf heeft Microsoft ook alle tools en de architectuur opnieuw vormgegeven. Qualcomm heeft dan weer de GPU voor zijn rekening genomen en andere delen van de chip waarover Microsoft geen details mag geven.

De Snapdragon 8cx heeft acht Kryo 495-kernen die aan 2,84 GHz draaien in de Samsung Galaxy Book S (bij ons niet verkrijgbaar). In de Surface Pro X draaien de (licht) gemodificeerde kernen aan 3 GHz.

GPU-kracht

Wat betreft de GPU belooft Qualcomm 2,1 teraflops aan rekenkracht, iets meer dan de 1,8 teraflops in de Snapdragon 8cx. Het is echter wel belangrijk dat er wordt gekeken naar FP16 performance. De FP32 performance die in spellen en rendering wordt gebruikt, betekent dat er 1,05 teraflops aan rekenkracht beschikbaar is.

Voor het eerst in een Windows-product zit er een krachtige 9 teraops AI-engine in. Volgens Microsoft verbruikt die 50 keer minder stroom dan een (15 watt) GPU. In zijn totaliteit draagt de chip een TDP van 7 watt. Dat is een pak meer dan de gebruikelijke 2 watt die smartphonechips verbruiken. In de Microsoft SQ1-chip zit LTE-connectiviteit dankzij een Qualcomm Snapdragon x24 LTE-modem. Opvallend is het gebrek aan Wifi 6-compatibiliteit; de Surface Pro X ondersteunt enkel Wifi 5.

De chip wordt in primeur geïntroduceerd in de nieuwe Microsoft Surface Pro X die vanaf 19 november in de winkel ligt. De basisprijs start vanaf 1.149 euro. Extra opties zijn opslag (128 GB, 256 GB of 512 GB) en RAM (8 GB of 16 GB). Het toetsenbord en actieve stylus zijn optionele accessoires. Standaard wordt elke Surface geleverd met Windows 10 Home. Een professionele variant met Windows 10 Pro is beschikbaar en start vanaf 1.249 euro. Prijzen zijn allemaal inclusief btw.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home