Supercomputer van Microsoft verovert plaats in top 10

supercomputer

Een supercomputer in een Microsoft Azure-datacenter krijgt een plaats in de top 10 van snelste HPC-systemen ter wereld. Microsoft is de enige cloudprovider met een plek in de top 10.

Microsoft bouwde een HPC-systeem dat krachtig genoeg is voor een plaats in de top 10 van snelste supercomputers ter wereld. Het systeem staat in de Azure East US 2-regio en heeft een rekenkracht van 30 Pflops. Microsoft noemt de supercomputer Voyager-EUS2.

AMD en Nvidia

Die snelheid is afkomstig van 253.440 rekenkernen op AMD Epyc 7V12-cpu’s, voorzien van 48 kernen geklokt op 2,45 GHz per stuk. Verder krijgt Voyager-EUS2 accelerators mee in de vorm van Nvidia A100-GPU’s. Het geheel is aan elkaar gekoppeld met Mellanox HDR Infiniband en draait op Ubuntu 18.04.

Azure heeft in totaal 500 supercomputers in de Top500. Microsoft gebruikt de systemen om AI-diensten te leveren maar biedt ook HPC-capaciteit as-a-service aan.

Ook concurrerende cloudproviders hebben krachtige supercomputers in hun datacenters. Zo kan AWS uitpakken met het Amazon EC2 Instance Cluster us-east-1a, dat op plaats 49 op de wereldranking prijkt met een rekenkracht van 9,9 Pflops.

Nieuwe Top500

Voyager-EUS2 is de enige nieuwkomer in de top 10 van de prestigieuze TOP500-lijst, die eerder deze maand een update kreeg. De Japanse Supercomputer Fugaku is nog steeds ’s werelds snelste met een rekenkracht van 442 Pflops, gevolgd door Summit van IBM met 148 Pflops. Het eerste Europese systeem op de lijst is de Duitse Juwels Booster Module met 44 Pflops, goed voor een achtste plaats. Op de negende plaats in de top 10 vinden we HPC5: een Italiaans systeem.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home