Intel trapt bug in Xeon Sapphire Rapids plat

Nadat Intel de leveringen van een deel van zijn Sapphire Rapids-CPU’s kortstondig stopzette, dicht de fabrikant nu het lek dat daar de oorzaak voor was.

Twee weken geleden zag Intel zich genoodzaakt om de leveringen van een deel van zijn vierde generatie van Xeon-chips stop te zetten. Daarbij ging het specifiek om de versies met medium core count, met acht tot 32 kernen aan boord. Intel stelde vast dat die CPU’s in sommige gevallen systemen lieten crashen.

De fabrikant laat nu weten dat de problemen van de baan zijn. De leveringen zijn hervat nadat Intel een patch uitwerkte in de firmware. Wie al servers met zo’n processor bezit, kan uitkijken naar die patch.

Vaagheid troef

Het is nog steeds onduidelijk wat de impact van de bug precies was en vooral hoe die werd uitgelokt. Die details deelt Intel niet. Dat een processor bij lancering enkele ruwe kantjes bevat die via firmware gecorrigeerd dienen te worden, is op zich niet zo uitzonderlijk. Het stoppen van de leveringen van de chips is dat wel. Dat lijkt te illustreren dat Intel bij de ontdekking van de bug niet heel veel vertrouwen had in zijn capaciteiten om het euvel met software op te lossen.

Sapphire Rapids is geen vlekkeloos succesverhaal voor Intel. De lancering van de recentste generatie van Xeon-processors liep ongeveer twee jaar vertraging op, en zorgde ervoor dat AMD met zijn Epyc-chips een flinke voorsprong kon nemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home