Intel toont Sierra Forest en Granite Rapids-D-processors

Intel kondigt op MWC in Barcelona twee Xeon-processorreeksen aan, codenamen Sierra Forest en Granite Rapids-D.

Intel toont op MWC in Barcelona twee nieuwe Xeon-families: Sierra Forest en Granite Rapids-D. De fabrikant praat al sinds augustus vorig jaar over beide chips, maar lost nu wat meer details.

Sierra Forest

Zo staat Sierra Forest gepland voor lancering in de tweede helft van dit jaar. Sierra Forest is een speciaal soort Xeon-chip, gericht op workloads die vooral profiteren van veel kernen eerder dan krachtige kernen. Daartoe bevatten deze chips tot 288 rekenkernen, maar dat zijn geen P-cores zoals bij traditionele Xeon-chips. In de plaats daarvan stopt Intel de chips vol met zuinigere E-kernen. De chip zal vooral relevant zijn in een cloudcontext.

Omdat Intel over de Xeon-processor praat in het kader van het Mobile World Congress, benadrukt de chipspecialist natuurlijk dat de processor uitermate geschikt is voor 5G-core-workloads. Intel spreekt van 2,7 keer meer prestaties vergeleken met de Xeon-generatie uit 2021.

Granite Rapids-D

Op naar Granite Rapids dan, of specifieker Granite Rapids-D. Deze chips komen met een AI-sausje en hebben een zogenaamde vRAN Boost aan boord. Die moet opnieuw telecomproviders bekoren.De vRAN-boost zorgt ervoor dat operatoren efficiënter gebruikers op hun radionetwerken kunnen bedienen. Net als vorig jaar wil Intel zijn Xeon-chips in de verf zetten als dé CPU’s voor telecom-backends.

Granite Rapids-D is een variatie op Granite Rapids voor servers. Die chips moeten al in 2024 verschijnen, maar op de D-versie is het nog wachten tot ergens in 2025.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home