Intel lanceert nieuwe producten om 5G-infrastructuur te versnellen

Intel Atom P5900
- Navin Shenoy, executive vice president and general manager of the Data Platforms Group at Intel Corporation, displays the Intel Atom P5900. The highly integrated 10nm system-on-chip is designed for critical 5G network needs. On Monday, Feb. 24, 2020, Intel announced its unmatched portfolio of hardware and software to unlock the full potential of 5G. (Credit: Walden Kirsch/Intel Corporation)

Intel heeft een nieuw portfolio voor 5G-netwerken klaar. “Terwijl de industrie de overstap maakt naar 5G, blijven we netwerkinfrastructuur als de belangrijkste opportuniteit zien. Het vertegenwoordigt een silicium-markt van 25 miljard dollar tegen 2023”, vertelt Navin Shenoy, EVP en GM van Intels Data Platforms Group.

Het is nog maar een klein jaar geleden dat Intel de stekker uit de ontwikkeling van 5G-smartphonemodems trok, om die divisie vervolgens enkele maanden later aan Apple te verkopen. Dat betekent evenwel niet dat de blauwe chipreus zijn 5G-plannen volledig heeft opgeborgen. De focus is alleen verschoven naar de infrastructuurkant van het netwerk.

Deze week lanceert het met de Intel Atom P5900 een nieuwe 5G-chip voor gebruik in basisstations aan de rand van het netwerk. Deze system-on-chip (SoC) wordt geproduceerd op Intels 10 nm-procedé en is ontworpen om te voldoen aan kritieke 5G-netwerkbehoeften, inclusief hoge bandbreedte en lage latency. De P5900 steunt op de Tremont-architectuur, die in oktober vorig jaar werd onthuld.

Diamond Mesa en Edgewater Channel

Daarnaast introduceert Intel ‘Diamond Mesa’, een gestructureerde ASIC voor het versnellen van 5G-netwerken, die werd ontwikkeld als aanvulling op Intels FPGA-portfolio. “Gestructureerde ASIC’s zoals Diamond Mesa bieden een optimalisatiepad met minimaal risico voor workloads die niet de volledige programmeerbaarheid van FPGA’s vereisen”, verduidelijkt de chipboer in zijn aankondiging. Diamond Mesa is onmiddellijk beschikbaar voor early access-klanten.

Een ander nieuw product is de Ethernet 700 Series Network Adapter (‘Edgewater Channel’). Dat is een netwerkkaart geoptimaliseerd voor 5G en bedoeld voor gebruik in servers aan de rand van het netwerk. De kaart biedt gps-gebaseerde cross-netwerk service-synchronisatie met hardware-versnelde Precision Time Protocol (PTP), wat helpt bij de lage latency waar 5G-netwerken om vragen. Edgewater Channel gaat in productie vanaf het tweede kwartaal van 2020.

Xeon Scalable

Tot slot lanceert Intel een nieuwe generatie Xeon Scalable-processors, die telecomproviders onder meer kunnen gebruiken in hun 5G-core-netwerken, alsook voor algemene cloud- en telco-workloads. Volgens Intel bieden de chips 36 keer meer prestaties en 42 keer meer prestaties per dollar vergeleken met de eerste generatie van Xeon Scalable.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home