Intel haalt nieuwe SSD’s uit puin van Optane-businesstak

Enkele maanden na de aangekondigde sluiting van zijn Optane-divisie, lanceert Intel in alle stilte twee nieuwe SSD’s met 3D XPoint-geheugen. Slechts één is ook werkelijk een vooruitgang.

Intel lanceert zonder brede communicatie verschillende nieuwe SSD’s voor servers en workstations. De drives werken met 3D XPoint-geheugen: een type geheugen dat onderdeel was van de intussen opgedoekte Optane-plannen van de fabrikant.

Enkele maanden geleden gaf Intel zijn Optane-divisie de doodsteek. Optane was de merknaam voor 3D XPoint-geheugen, dat op papier beloofde om de voordelen van SSD’s en RAM-geheugen te combineren maar in de praktijk nooit echt doorbrak. Door de sluiting van de divisie moest Intel 559 miljoen dollar afschrijven.

Het wat en waarom van de nieuwe producten is onduidelijk. Het gaat om twee nieuwe SSD DC P5810X-drives, die plots verschenen zijn in de productdatabase van Intel. Eén model heeft een capaciteit van 800 GB, het andere van 400 GB.

Slechter dan de voorganger

Het 800 GB-model lijkt niet echt een verbetering tegenover zijn voorganger uit 2020. De P5810X levert 1,5 (lezen) en 1,27 miljoen (schrijven) miljoen IOPS met een sequentiële bandbreedte van 7.200 MB/s (lezen) en 5.400 MB/s (schrijven). Dat gebeurt aan 4,6 watt in standby en 24 watt in actief gebruik.

De P5800X uit 2020 heeft voor schrijftaken een iets hogere IOPS (1,35 miljoen) en een hogere bandbreedte (6.100 MB/s). Voor leestaken zijn de prestaties identiek, maar de oudere drive is zuiniger met 4,2 watt in standby en 18 watt in gebruik. De nieuwe drive is met andere woorden slechter dan de oude, tenminste op papier.

De 400 GB P5810X is wel iets sneller over de ganse lijn dan zijn voorganger, met 1,5 miljoen en 1,38 miljoen IOPS en 7.200 MB/s en 6.000 MB/s sequentiële snelheid (lees/schrijf).

Overschot

Het lijkt erop dat Intel nog wat overschot van het Optane-verhaal in de markt wil zetten voor toegewijde fans. De hoge levensduurte van Optane-geheugen kan voor sommigen een reden zijn om deze drives te overwegen. Met de relevante divisie opgedoekt, lijkt het onwaarschijnlijk dat de drives veel enthousiasme zullen oogsten. Het is niet verwonderlijk dat Intel een officiële aankondiging van de producten achterwege heeft gelaten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home