Intel en Broadcom demonstreren Wifi 7 op laptops: verbindingssnelheid van 5 Gbps bereikt

wifi 7

Wifi 7 kan potentieel tot vijf keer hogere internetsnelheden halen dan de huidige standaard Wifi 6. Vanaf volgend jaar zal Wifi 7 met mondjesmaat geïntroduceerd worden.

Met een gezamenlijke demonstratie wilden Intel en Broadcom aantonen dat Wifi 7 klaar is voor het echte werk. Voor het experiment mochten drie Dell Latitude 5430-laptops tegen elkaar racen. Een model werd voorzien van een Intel AX200 Wifi 6 adapter (5 GHz), de tweede een AX211 Wifi 6E adapter (6 GHz) en de derde laptop was voorzien van Wifi 7 NIC (GHz) gekoppeld aan een Broadcom Wi-Fi 7 Tri-band AP.

De test mag dan wel in geoptimaliseerde condities verlopen zijn, Intel en Broadcom zijn er wel in om het potentieel van Wifi 7 aan te tonen. De Wifi 6 laptop haalde een maximale snelheid van 1 Gbps, het Wifi 6E model 2,5 Gbps en de Wifi 7 laptop klokte af op 5 Gbps. Daarmee was Wifi 7 in deze test tot vijf keer sneller dan de huidige standaard Wifi 6 en ook Wifi 6E werd genadeloos afgedroogd.

40 Gbps

Het totale potentieel van Wifi 7 ligt natuurlijk veel hoger dan de hier bereikte 5 Gbps. Volgens experten zijn snelheden tot 35 à 40 Gbps mogelijk op Wifi 7-netwerken. Al zal die maximale snelheid in de praktijk maar zelden kunnen gehaald worden; het potentieel van Wifi 6 ligt op 10 Gbps.

lees ook

Wifi 6 en Wifi 6E: wat is het en waar is de 802.11 naartoe?

Hogere snelheden is ook niet het enige wat revolutionair is aan Wifi 7. Multi-Link Operation maakt het mogelijk om tegelijkertijd op 5 GHz- als 6 GHz-bandbreedte aangesloten te zijn. Dat vermindert de opstropping op de bandbreedtes en leidt tot snellere, maar vooral ook stabielere verbindingen.

Onder impuls van Wifi 7 zullen ontwikkelingen binnen mixed reality en IoT-toepassingen weer een versnelling hoger kunnen schakelen. Ook in de thuisomgeving zullen we de voordelen van Wifi 7 kunnen ontdekken. Volgens Intel maakt Wifi 7 videostreaming aan 16K mogelijk.

Wifi 7 staat voor de deur

Op dat alles zullen we nog even moeten wachten, al staat de introductie van Wifi 7 wel voor de deur. Broadcom, Qualcomm en MediaTek willen vanaf volgend jaar hun eerste generaties Wifi 7-compatibele smartphoneprocessoren op de markt brengen. Intel gunt zichzelf nog een extra jaar de tijd en zal pas vanaf 2024 Wifi 7-adapters integreren in zijn Intel Core-processoren.

Ook na de officiële introductie zal Wifi 7 niet meteen overal beschikbaar zijn. De technologische vooruitgang loopt vaak voor op de beschikbare infrastructuur. Zo hebben we in België ook lang met 5G-smartphones rondgelopen zonder beschikbare 5G-netwerken. Bovendien is Wifi 6E nog volop aan het inburgeren.

Het experiment van Intel en Broadcom kan je hieronder bekijken:

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home