IDC-analist waarschuwt: wees voorzichtig met Kubernetes voor je enterprise database

Kubernetes uitgebeeld door een stuurwiel

Een vooraanstaande analist waarschuwt grote bedrijven om niet zomaar hun database te draaien in Kubernetes. Containers worden gezien als dé opkomende technologie voor enterprises. Hoewel Kubernetes populair is onder ontwikkelaars vanwege zijn flexibiliteit, is het niet altijd de beste oplossing voor enterprise deployments. 

Carl Olofson, research vice president bij IDC, sprak zijn waarschuwing deze week uit tijdens de Postgres Vision 2021 conferentie: “Je moet ervoor zorgen dat je gerenommeerde functies gebruikt. Je wilt conservatief zijn. Kubernetes is opensource. Daardoor gebeurt het updaten en testen een traag. Er zit veel tijd tussen het indienen en doorvoeren van een verandering.”

Volgens Olofson evolueert Kubernetes snel. Net als elke andere technologie geldt: als je je bedrijf verbindt aan functies van een opkomende technologie, zitten daar risico’s aan verbonden. 

Databases zijn vaak niet écht container-based

Kubernetes is een container-orchestratiesysteem dat oorspronkelijk vanuit Google komt. Tegenwoordig wordt de technologie onderhouden door de Cloud Native Computing Foundation. Containers zijn stateless en hebben extra diensten nodig om data te leveren en bewaren. 

“Het concept van microservices is gebaseerd op het idee dat de code stateless is. Maar database code is niet stateless”, legt Olofson uit. “Het is een lastige zaak, vindt Olofson. Van de meeste database technologieën wordt geclaimd dat ze container based zijn, maar eigenlijk draaien ze enkel in containers.” Dit heeft te maken met portabiliteit. Een microservices-based database toepassen is een groot en ingewikkeld technisch project. 

Steeds meer databases met Kubernetes-toepassingen

De waarschuwing van Olofson komt in een tijd waarin veel database-verkopers (zowel SQL als NoSQL) een stormloop maken naar toepassingen in containers, vooral Kubernetes. 

Zo pronkte EDB CEO Ed Boyajian tijdens dezelfde Postgres Vision 2021 conferentie nog met zijn nieuwste toepassingen in Kubernetes. “We gebruiken de nieuwste Kubernetes mogelijkheden om een volledig cloud-native Postgres beheerder te bouwen waar geen hulp van extra tools voor nodig is om te draaien in de public of private cloud”, verklaart Boyajian. 

Naast EDB, lanceerden ook database-verkopers als MariaDB, DataStax, Neo4j en MongoDB Kubernetes-beheerders voor hun database.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home