Huawei bouwt misschien geheime chipfabrieken

huawei

Volgens geruchten bouwt Huawei geheime chipfabrieken waarmee het sancties van de VS wil omzeilen. Concreet bewijs ontbreekt echter.

In mediakringen circuleren geruchten over een plan van Huawei om verschillende geheime semiconductor-fabrieken te bouwen. Met dat netwerk van fabs zouden Huawei en China technologiesancties van de VS willen omzeilen. De VS verbiedt immers de uitvoer van technologie die het mogelijk maakt om ’s werelds meest geavanceerde microchips te bouwen naar Chinese bedrijven die het verdenkt van samenwerking met de staat. Huawei prijkt bovenaan de lijst met verdachte organisaties.

Achter de schermen

De fabrieken zouden voor Huawei maar onder naam van andere organisaties neergepoot worden. De rol van Huawei in hun constructie wordt opzettelijk verhuld, om buiten schot van de sancties te blijven. Huawei zou met overheidsgeld al twee bestaande fabrieken gekocht hebben, en er drie nieuwe bouwen.

Bloomberg brengt het nieuws op gezag van bronnen bij de Semiconductor Industry Association (SIA). Huawei zelf geeft geen ruchtbaarheid aan de eventuele plannen. De SIA van zijn kant claimt dat het geen geheime samenzwering heeft onthuld, maar gewoon publiek beschikbare informatie heeft samengevat. Volgens de organisatie zijn de conclusies van Bloomberg dan ook niet nauwkeurig. De kern van de zaak, het bestaan van fabrieken met geheime inmenging van Huawei, wordt echter niet ontkend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home