HPE-servers krijgen vloeistofgekoeld chassis

Iceotope Technologies gaat HPE ProLiant-servers verkopen in zijn rugged vloeistofgekoeld chassis. Het bedrijf maakt daarvoor gebruik van immersiekoeling.

Iceotope Technologies gaat HPE Proliant-servers aanbieden in zijn vloeistofgekoelde ku:l-chassis. Daarvoor bereikten HPE en Iceotope een overeenkomst. Iceotope is een specialist in vloeistofkoeling en biedt servers van derden aan in speciaal herwerkte behuizingen. Tot vandaag was Lenovo de enige partner.

Iceotope converteert standaard luchtgekoelde servers naar vloeistofgekoelde exemplaren. Daartoe gebruikt het immersiekoeling. Bij traditionele vloeistofkoeling krijgen onderdelen zoals de cpu of de gpu een waterkoelingselement tegen zich. Dat pompt warm water van de chip naar een radiator om het te koelen en vervolgens terug naar de chip te sturen. Immersiekoeling werkt anders: warme componenten krijgen geen koelingselement tegen zich aangeschroefd, maar de hele server wordt in vloeistof ondergedompeld.

Immersiekoeling

Daartoe gebruikt Iceotope een niet geleidende koelvloeistof. Het bedrijf verwijderd eerst alle ventilatoren van de klassieke server en plaatst de hardware vervolgens in de vloeistof. De vloeistof wordt zachtjes rondgepompt langsheen de warme componenten van de servers en een warmtewisselaar. Daar wordt de warmte van de koelvloeistof naar een warmwater-circuit afgevoerd. Op dat circuit wordt de warmte uiteindelijk afgestoten. De oplossing is volledig autonoom en hoeft dus niet aangesloten te worden op een speciale back-end van een datacenter.

Immersiekoeling is een niche-technologie die aan belang wint. Pas nog experimenteerde Microsoft nog met de onderdompeling van eigen servers in een kokende maar niet geleidende vloeistof. Iceotope zelf gebruikt technologie van Schneider Electric.

Het ku:l-chassis waarin Iceotope de HPE ProLiant-servers zal aanbieden, biedt naast vloeistofkoeling ook extra robuustheid. De volledig gesloten behuizing is zo geschikt om servers uit te rollen in uitdagende edge-locaties. Dankzij de autonome vloeistofkoeling hoeft een klant zich niet meer bezig te houden met thermisch management.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home