HPE koopt Determined AI om zijn HPC-aanbod te versterken

HPE logo

HPE maakt bekend dat het Determined AI gaat overnemen: een start-up met een opensource software platform waarmee machine learning algoritmes tientallen keren sneller getraind kunnen worden. 

Met de acquisitie wil HPE zijn mogelijkheden voor supercomputing uitbreiden. Het bedrijf wil de technologie van Determined AI implementeren in zijn High-Performance Computing and mission Critical Solutions divisie, waar de supercomputing-tak onder valt. 

Supercomputers worden steeds meer gebruikt om machine learning workloads te draaien. Deze trend zien we terug in het feit dat steeds meer systemen die online komen GPU’s bevatten. Dankzij de acquisitie van Determined AI kan HPE zijn HPC-klanten die AI-workloads draaien beter ondersteunen. Naast alleen de supercomputing hardware, voorziet HPE zijn klanten voortaan ook van machine learning software. 

Het platform van Determined AI kan draaien in de cloud. Dat is belangrijk, want supercomputing workloads verhuizen ook steeds vaker naar de cloud. Doordat Determined AI zowel off premises als on premises kan draaien, kan HPE de software aanbieden aan een groeiend aantal klanten dat hun HPC-projecten buiten hun bedrijfsnetwerk plaatst. 

Het Determined AI-platform is ook bruikbaar voor HPE-klanten die machine learning servers gebruiken. HPE heeft meerdere GPU-equipped machines voor machine learning projecten waarvoor geen supercomputer vereist is. Volgens een onderzoek van IDC groeit deze markt tegen 2024 met 38%. 

Wat kun je met Determined AI?

Het platform van Determined AI maakt het makkelijker om de grote hoeveelheden hardware op te zetten die nodig is voor het bouwen van complexe AI-algoritmes. Het platform start servers op en bouwt netwerkverbindingen tussen deze servers, zodat ze het werk kunnen coördineren en de workloads over verschillende machines kunnen verspreiden. Vervolgens zet Determined AI de omgeving op met een foutentolerante configuratie, waardoor de training van AI-algoritmes door kan gaan wanneer een van de servers offline gaat. 

Determined AI versnelt machine learning projecten, doordat het instellen van een AI-omgeving normaal een handmatige taak is. Engineers hebben hierdoor hun handen vrij voor andere taken. Bovendien zorgt de foutentolerante configuratie dat het trainingsproces blijft doorlopen wanneer er een server offline gaat. Normaal zou een serverstoring betekenen dat alle voortgang verloren gaat en de training opnieuw moet beginnen.

Een andere manier waarop Determined AI de ontwikkeling van AI versnelt, is door het trainingsproces op softwareniveau te verbeteren. Het platform maakt hiervoor gebruik van een aangepaste versie van Horovod, een opensource AI training framework dat oorspronkelijk is uitgebracht door Uber. Het framework kan het proces in sommige gevallen met tientallen keren versnellen. Een project duurt hierdoor niet enkele dagen, maar enkele uren.

Determined AI biedt zijn platform aan via een opensource-versie en een betaalde versie met extra functies voor enterprises. De opensource-editie blijft beschikbaar na de acquisitie. Bovendien is HPE van plan om te blijven investeren in ontwikkelingen van de gratis versie. 

Overnames spelen een belangrijke rol in het supercomputer-aanbod van HPE. Zo kocht HPE twee jaar geleden nog supercomputerspecialist Cray voor 1,3 miljard dollar. Cray is verantwoordelijk voor veel van de snelste high-performance computersystemen ter wereld. Met de Determined AI-overname zet HPE een nieuwe strategische stap om zijn supercomputer aanbod te versterken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home