Google en Twitter omarmen AMD Epyc Rome-chips in datacenters

AMD Epyc Rome

Google en Twitter zijn bij de eerste bedrijven die gebruik maken van AMD’s nieuwe 7nm Epyc Rome-processors in hun datacenters. Dat maakte de chipboer zelf bekend bij de presentatie van zijn nieuwe Epyc-generatie.

De lancering van Epyc Rome is een belangrijke stap in AMD’s strijd tegen Intel in het datacenter. Team blauw blijft voorlopig de dominante leverancier van serverchips, maar wordt door AMD het vuur aan de schenen gelegd op vlak van prijs én prestaties.

AMD levert als eerste serverchips die zijn gebakken op een 7 nm-procedé, terwijl Intel vandaag nog op 14 nm zit. Intel houdt ook volgend jaar nog vast aan 14 nm, om pas in 2021 over te stappen naar een 10 nm-proces. Die 10 nm-nodes zullen volgens de fabrikant gelijkwaardig zijn aan AMD’s 7 nm-nodes. De consumentenchips van Intel maken volgend jaar al de sprong naar 10 nm.

AMD maakt zich sterk dat zijn nieuwe chips de total cost of ownership kunnen halveren voor “verschillende workloads”. De chipfabrikant kreeg alvast Google en Twitter aan boord om de nieuwe processors te gaan gebruiken.

Google

Google is naar eigen zeggen de eerste partij die de nieuwe generatie Epyc-chips in zijn datacenters uitrolt. Voorlopig alleen nog maar voor interne workloads, maar later dit jaar krijgen ook Google Cloud-klanten toegang tot virtual machines op basis van AMD-processors.

“We geloven dat veel algemene workloads verbeteringen in prijs en prestaties zullen ondervinden op de nieuwe AMD-VM’s, in vergelijking met huidige configuraties”, zegt Bart Sano, VP Platforms bij Google. “Grote workloads aangedreven door geheugenbandbreedte, zoals financiële simulaties, kunnen profiteren van full-socket VM’s die tot 60 procent betere geheugenbandbreedte bieden dan bestaande instances.”

Tot nu toe gebruikte Google bijna uitsluitend Intel en was het zelfs exclusieve partner voor enkele lanceringen van nieuwe Intel-serverchips.

Twitter

Twitter is van plan om Epyc Rome later dit jaar in zijn datacenterinfrastructuur te introduceren, om het energieverbruik terug te schroeven, zonder aan prestaties in te boeten.

“Met de AMD Epyc 7702-processor kunnen we onze rekenclusters uitbreiden met meer cores op minder ruimte en met een lager energieverbruik, wat zich vertaalt in een 25 procent lagere TCO”, zegt Jennifer Fraser, senior director of Engineering bij Twitter.

Ook aan de kant van de leveranciers vindt AMD de nodige partners om zijn Epyc-platform uit te bouwen. Lenovo, HPE, Dell EMC, Cray, Microsoft Azure en andere partijen hebben al AMD-systemen met EPYC Rome in hun portfolio verwerkt.

Gerelateerd: AMD Epyc Rome verhoogt de druk op Intel met 7 nm 64-core serverchips

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home