Google overweegt overstap van Intel naar AMD voor serverchips

AMD Epyc

Google overweegt naar verluidt een overstap van Intel naar AMD’s Epyc-platform in zijn datacenters. De internetreus zou steeds meer ontevreden raken met de serverchips van team Blauw. 

Dat schrijft Seeking Alpha op autoriteit van Lynx Equity Research. Vooral Intels Management Engine (IME) zou volgens Tom’s Hardware voor ergernis zorgen bij de engineers van Google. Tot op het punt waar ze het zelfs zijn beginnen uitschakelen op enkele van hun servers.

De Management Engine zit ingebakken in nagenoeg alle moderne Intel-cpu’s. Het is een autonoom subsysteem dat een beheerder toelaat om vanop afstand volledige toegang te krijgen tot een computer, ongeacht of er een besturingssysteem op draait. IME is erg complex en moest de afgelopen jaren al regelmatig worden gepatcht. Dat maakt het een interessant doelwit voor hackers.

Google was ook een van de eerste bedrijven om Intels hyperthreading-technologie op zijn Chromebooks uit te schakelen, nadat gerelateerde beveiligingsfouten werden vastgesteld. Bovendien was het Project Zero-team van Google bij de eersten die vorig jaar de Spectre- en Meltdown-bugs hebben ontdekt.

Bekoelde liefde

Door onderzoek van de supply chain kon Lynx Equity Research vaststellen dat Google zijn eigen serverborden aan het maken is met AMD Epyc-processors. Tot nu toe gebruikte Google bijna uitsluitend Intel en was het zelfs exclusieve partner voor enkele lanceringen van nieuwe Intel-serverchips.

Het bericht van Lynx is voorlopig nog niet officieel bevestigd en hoeft ook niet te betekenen dat Google helemaal wegstapt van Intel. Het is zelfs onwaarschijnlijk dat Google plotsklaps alle Intel-cpu’s uit zijn servers kiepert. De chips zullen in dat geval eerder worden vervangen naarmate hun levenscyclus ten einde loopt.

Dat Google AMD zelfs maar in overweging zou nemen, betekent evenwel al een belangrijke bedreiging voor Intel. De chipfabrikant domineert de servermarkt voorlopig nog, maar AMD’s Epyc-platform zet sinds de introductie twee jaar geleden flink druk op de ketel. De nieuwe generatie Epyc Rome zou Intels Xeon-processors bovendien het vuur aan de schenen leggen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home