Fujitsu sleutelt al aan een opvolger voor de ARM-gebaseerde datacenter-chip die ook de Fugaku-supercomputer aandrijft.
Fujitsu werkt aan een opvolger van de A64FX. Die chip vormt de basis van Fugaku: op dit moment de op één na krachtigste supercomputer ter wereld. Fugaku bevat zo’n 150.000 A54FX-processors en toont zo dat de ARM-architectuur niet moet onderdoen voor alternatieven aan de ultieme bovenkant van het rekenspectrum. Fujitsu commercialiseerde de chip verder in twee HPC-systemen: PrimeHPC FX1000 en FX700. HPE heeft met Apollo 80 eveneens een HPC-platform in de markt gebouwd rond de ARM-processor.
Fujitsu mag de chip met andere woorden een succes noemen. Dat er een opvolger op de planning staat, hoeft daarom niet te verbazen. Details zijn evenwel schaars, al weet The Register nu dat de volgende versie van de chip gepland staat voor 2027. De codenaam van de nieuwe chip is Monaka. Fujitsu zou zich met Monaka niet enkel op de HPC-markt richten, maar heeft ook bredere AI- en analytische workloads in het vizier.
Efficiëntiekampioen
Pure prestaties zijn bovendien niet de enige overweging in de ontwikkeling van de chip. Fujitsu wil “overweldigende energie-efficiëntie” bieden in vergelijking met alternatieven die in 2027 op de markt zullen zijn. Monaka moet met andere woorden de kampioen worden van de prestatie-watt-verhouding.
Fujitsu werkt niet alleen aan de nieuwe processor. De Japanse overheid heeft ook interesse. De ontwikkeling vindt immers plaats onder de koepel van de onderzoeksinstelling New Energy en Industrial Technology Development Organization (NEDO). NEDO wil tegen 2030 dat datacenters minstens 40 procent zuiniger zijn dan vandaag, en Monaka lijkt in dat plaatje te passen.