Fluvius en Telenet starten gesprekken over Vlaams glasvezelnetwerk

fiber

Fluvius gaat in gesprek met Telenet over de realisatie van een glasvezelnetwerk tot in de woning (fiber-to-the-home) in Vlaanderen. De keuze voor de Mechelse operator komt er na een voorafgaande marktbevraging. De gesprekken zullen naar verwachting tot begin 2021 duren.

Fluvius ziet de vraag naar snellere datanetwerken bij bedrijven en gezinnen toenemen en is naar eigen zeggen bezorgd dat op termijn een nieuwe digitale kloof ontstaat in Vlaanderen, waarbij bepaalde regio’s en klanten toegang krijgen tot snellere dataverbindingen en andere volledig achterblijven.

Om dat te vermijden, speelt het nutsbedrijf – dat voortkomt uit de fusie van Eandis en Infrax – al enige tijd met het idee om een open en passief glasvezelnetwerk aan te leggen om de last mile te overbruggen. Dat wil zeggen dat Fluvius de glasvezelaansluiting voorziet vanuit woningen en bedrijven tot een centraal knooppunt, waar operatoren vervolgens hun infrastructuur op kunnen aansluiten.

Neutrale glasvezel

De telecomproviders gebruiken vandaag wel glasvezel voor de backbone van hun netwerk, maar de laatste afstand van het ‘kastje’ tot in de woning loopt doorgaans nog via de koper- of coaxkabel. Proximus biedt ondertussen reeds een 1 Gbps-abonnement via glasvezel aan, maar die aansluitingen zijn nog beperkt en de uitbreiding kost veel geld.

Door de laatste meters uit handen van de operatoren te nemen, hoopt Fluvius een kostenefficiënter model te voorzien dat fiber-to-the-home (FTTH) sneller breed beschikbaar maakt. Vorig jaar startte het nutsbedrijf reeds een pilootproject in vijf gemeenten om zo’n 15.000 woningen van ‘neutrale’ glasvezelkabels te voorzien. Dat project werd op poten gezet in samenwerking met Orange.

Telenet

Nu gaat Fluvius in gesprek met Telenet om te bekijken of beide partijen elkaar kunnen vinden in een bredere uitrol van de FTTH-technologie. Telenet heeft zich tot nu voornamelijk op een verdere ontwikkeling van de coaxkabel gefocust, en biedt sinds kort via deze technologie eveneens internetsnelheden tot 1 Gbps aan. In een persbericht erkent de operator dat “een ambitieus FTTH-project” een “logische vervolgstap” kan zijn.

Naar verwachting zullen de gesprekken tussen beide partijen tot begin 2021 duren. De belangrijkste pijlers die Fluvius nastreeft voor het toekomstige netwerk zijn een brede algemene beschikbaarheid, een open structuur met niet-discriminerende voorwaarden voor dienstenbedrijven, hogere datasnelheden dan vandaag mogelijk zijn, en een uitrol op een duurzame manier en tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kost.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home