Fluvius en Orange starten pilootproject met ‘fiber-to-the-home’ in vijf gemeenten

glasvezel proximus

Fluvius plant begin 2019 een pilootproject voor glasvezel tot in de woning (fiber-to-the-home) in vijf Vlaamse steden en gemeenten. Orange neemt als eerste telecombedrijf deel aan het proefproject.

Fluvius, het nutsbedrijf dat is ontstaan uit de fusie van Eandis en Infrax, zal in enkele buurten van Genk, Gent, Poperinge, Diksmuide en Antwerpen ‘stopcontacten’ of switches voor telecomoperatoren bouwen en van daaruit neutrale glasvezelkabels trekken naar 15.000 woningen in de buurt.

Passieve glasvezel

Op die manier creëert Fluvius een open en passief glasvezelnetwerk om de last mile te overbruggen. De telecomproviders gebruiken vandaag reeds glasvezel voor de backbone van hun netwerk, maar de laatste afstand van het kastje tot de woning loopt veelal nog over de koperkabel. Door hun eigen infrastructuur op de glasvezel van Fluvius aan te sluiten, kunnen de operatoren makkelijker fiber-to-the-home in elk aangesloten huis aanbieden.

“Dataverbindingen van topniveau zullen de komende tien jaar alleen maar belangrijker worden in onze economie en ons dagelijks leven. We vinden het belangrijk dat alle gemeenten in Vlaanderen daarover zullen kunnen beschikken. Daarom is dit pilootproject belangrijk. We geloven in een nieuw model dat ten goede kan komen van onze burgers, bedrijven en alle telecomspelers. Dat model zullen we in de vijf deelnemende steden en gemeenten uittesten”, zegt Piet Buyse, voorzitter van Fluvius.

Orange

Orange zal als eerste provider zijn infrastructuur aansluiten op de passieve glasvezel van Fluvius. “Open infrastructuren met een passieve toegang zijn in het beste belang van de consument”, zegt de operator in een reactie. “Het zorgt voor een versnelling aan investeringen en lagere prijzen voor de consumenten omdat verschillende operatoren de gedeelde infrastructuur kunnen gebruiken tegen een redelijke prijs.”

Bovendien zou een dergelijk model volgens Orange de concurrentie tussen operatoren stimuleren, omdat het hen toelaat om de eigen actieve netwerkapparatuur te gebruiken. Daardoor kunnen ze zich onderscheiden met diensten en technologische netwerkinnovaties.

Genk eerst

Genk komt als eerste aan de beurt. In de wijken Boxbergheide, Kolderbos, Molenblook, Vlakveld en Genk Centrum Noord worden 4.500 woningen op de glasvezelinfrastructuur van Fluvius aangesloten. De buurten in de vier andere steden en gemeenten volgen later op het jaar.

Het pilootproject heeft een budget van 30 miljoen euro en wordt gefinancierd met eigen middelen. Het is financieel volledig gescheiden van de activiteiten van Fluvius rond gas- en elektriciteitsdistributie.

Gerelateerd: Proximus heeft nu 14 operatoren op zijn glasvezelnetwerk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home