Eerste betrouwbaarheidsrapport voor SSD’s toont goede cijfers

Samsung 8TB NVMe NF1 SSD

Backblaze publiceert voor het eerst een rapport over de betrouwbaarheid van zijn SSD’s, in navolging van gelijkaardige rapporten die het bedrijf over SSD’s maakt. De resultaten tonen dat de opslagmedia over het algemeen volwassen en betrouwbaar zijn.

Backblaze publiceert zijn eerste volledige rapport over de betrouwbaarheid van SSD’s in zijn datacenters. De cloudspecialst deelt al verschillende jaren op regelmatige basis cijfers over de betrouwbaarheid van harde schijven. Sinds 2018 heeft Backblaze ook SSD’s in gebruik en intussen heeft het bedrijf voldoende data vergaard voor een eerste analyse.

Beperkte groep samples

In totaal heeft Backbaze zo’n 2.200 SSD’s in gebruik. Die dienen allemaal als opstartschijf voor opslagservers. Ze houden ook logdata en andere operationele gegevens van de servers bij en zijn dus vrijwel constant in gebruik. De poule is nog redelijk beperkt, met schijven van slechts vier fabrikanten: Crucial, Dell, Micron en Seagate.

De ruwe cijfers tonen enkele angstwekkende resultaten. Zou zouden maar liefst 43 procent van de Crucial-drives falen op jaarbasis. Backblaze nuanceert die resultaten: momenteel gebruikt het maar 20 drives en die werden net aan het einde van de meetperiode voor dit rapport geïnstalleerd, wat voor onrealistisch slechte cijfers zorgt.

Het cijfer illustreert wel wat Backblaze een badkuipgrafiek noemt. Dat impliceert dat verschillende modellen van SSD’s helemaal in het begin een grote kans hebben om te falen, waarna de betrouwbaarheid normaliseert. Op het einde van de levensduur nemen de problemen dan weer toe. Harde schijven volgden vroeger dezelfde curve, maar naarmate Backblaze meer drives gebruikte en de dingen volwassener werden, nam de initiële piek af.

Betrouwbaar

Over het algemeen ziet Backblaze mooie resultaten. Wanneer uitschieters buiten beschouwing blijven, ligt de Annualized Failure Rate (AFR) al naargelang het model op of onder de 1 procent. Backblaze verwacht een AFR van 1 tot 2 procent op zijn drives. Alles onder de procent is lovenswaardig, alles boven de 2 procent moet in het oog worden gehouden. Uit het rapport blijkt dat de AFR van drives die lang genoeg in een voldoende groot volume werden getest, de norm haalt of overschrijdt.

Dat sluit aan bij eerdere bevindingen van het bedrijf. Ongeveer een jaar geleden publiceerde Backblaze een voorlopig rapport waaruit al kon blijken dat SSD’s over het algemeen betrouwbaarder zijn dan HDD’s. Dat is niet verwonderlijk, aangezien Solid State Drives in tegenstelling tot klassieke harde schijven geen mechanisch bewegende componenten bevatten. Dat maakt ze inherent robuuster.

Backblaze plant om het rapport voortaan ieder half jaar van een update te voorzien. Naarmate het bedrijf meer SSD’s installeert en ze langer gebruikt, moeten de resultaten in principe representatiever worden voor de werkelijke betrouwbaarheid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home