In Charleroi heeft de Waalse regering Lucia ingehuldigd. Die nieuwe supercomputer is de nieuwe rekenkampioen van ons land en moet Wallonië helpen in zijn economische ontwikkeling.
In Charleroi heeft Waals minister van Economie Willy Borsus Lucia ingehuldigd. Lucia is een HPC-systeem dat leeft in de gebouwen van A6K nabij het station. De naam is een verwijzing naar Belgische scheikundige Lucia de Brouckère, die als eerste vrouw in ons land een academische benoeming kreeg in 1937. De computer werd gefinancierd door het Waalse gewest en gebouwd door HPE voor onderzoeksinstelling Cenaero. Lucia vervangt de vorige computer van Cenaero. Dat was Zenobe: de eerste Waalse supercomputer die al dateert uit 2014.
Specificaties
Lucia is een straffe madam. De supercomputer is de krachtigste van ons land en staat op plaats 245 in de prestigieuze Top 500, die nog deze maand geactualiseerd werd. Het systeem bestaat uit Apollo 6500-modules van HPE, uitgerust met AMD Epyc 7513-processors. Die hebben ieders 32 rekenkernen, geklokt aan 2,6 GHz. Lucia bevat 725 Epyc-processors, goed voor 23.200 rekenkernen in totaal.
Verder vertrouwt het systeem om Nvidia A100-accellerators en 121 TB aan RAM. Een Mellanox HDR Infiniband-interconnect moet alles aan elkaar lijmen. Die hardware staat volgens de cijfers van de Top 500 garant voor een rekenkracht van 2,72 PFlops oftwel 2.720.000.000.000.000 floating point-berekeningen per seconde.
Toepassingen
Eigenaar Cenaero is gespecialiseerd in simulaties en digital twins. Lucia zal ingezet worden om bedrijven te helpen om het gedrag van onderdelen of productieprocessen te simuleren en te voorspellen. Borsus verwacht volgens L’Echo verder dat het systeem andere terreinen zal ontsluiten, onder andere op het gebied van machine learning en AI. Tot slot moet Lucia het MAR-klimaatmodel van de universiteit van Luik mee verbeteren.
lees ook
België bouwt mee aan LUMI: (bijna) snelste supercomputer ter wereld
De bouw van Lucia kostte 10 miljoen euro. Daarbij komt nog eens 4,6 miljoen euro voor de exploitatie. Lucia past in de Europese ambities om de HPC-capaciteit op eigen grondgebied te versterken. De computer zal kunnen samenwerken met andere Europese systemen waaronder het extreem krachtige LUMI-systeem in Finland, dat België mee financiert. België heeft op dit moment geen andere supercomputer dan Lucia die de Top 500 haalt. Het Hortense-systeem aan de UGent is momenteel nog niet geclassificeerd in de top.