Tier 1-supercomputer voor UGent heet Hortense

De nieuwstee supercomputer van Vlaanderen, die momenteel aan de UGent wordt gebouwd, krijgt een naam. Hortense verwijst naar een Franse astronome van wie de grote bijdrage aan de wetenschap aanvankelijk miskend werd.

De 3,3 petaflops-supercomputer die het Vlaamse Supercomputercentrum (VSC) aan de Universiteit van Gent bouwt, heeft een naam. Het systeem heet Hortense. Dat is de bijnaam van Nicole-Reine Lepaute: een Franse astronome die van 1723 tot 1788 leefde. Hortense werkte zich in de geschiedenisboeken door de terugkeer van de komeet Halley in 1759 te voorspellen. Dat deed ze samen met rekenkundige Alexis Clairaut, die met de eer ging lopen. Uiteindelijk werd haar bijdrage wel erkend. In haar later leven berekende Hortense onder andere nog de baan van Venus en voorspelde ze correct een zonsverduistering.

Specificaties

Met de supercomputer wil het VSC een eerbetoon maken aan de Franse astronome. Hortense was bovendien een rekenwonder, wat de naam helemaal gepast maakt. Het HPC-systeem moet tegen het einde van dit jaar operationeel zijn. Hortense krijgt in eerste instantie ongeveer 44.000 cpu-kernen via AMD Epyc Rome 7J12-cpu’s, verspreid over 336 nodes en 112 BullSequana X2410-blades. De supercomputer krijgt 97 TB aan RAM mee samen met 100 TB flash-opslag en 4 PB langdurige opslag. Verder heeft het systeem 20 blades met Nvidia A100-accelerators aan boord. Hortense wordt zo een Tier-1-supercomputer. De 3,3 petaflops aan rekenkracht die de hardware moet opleveren, volstaat in principe voor een plaatsje in de top 500 van ’s werelds snelste systemen. Hortense is een stuk krachtiger dan de 1 petaflops BrEniac-computer in Leuven maar scoort een stuk lager dan de aanvoerder van de Top 500: de Japanse Fugaku-supercomputer met 415 petaflops.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home