IDC ziet datacenteruitgaven pieken, cloud zwaait de plak

datacenters

Volgens cijfers van IDC is in het eerste kwartaal bijna 55 miljard dollar gespendeerd aan computing- en storagecapaciteit in datacenters.

IDC heeft zijn meest recente Worldwide Quarterly Enterprise Infrastructure Tracker klaar. Dit zijn nog de cijfers van het eerste kwartaal van 2024. Tijdens deze periode gaven bedrijven wereldwijd 54,4 miljard uit aan computing en storage. Een stijging van 46 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Computing en storage zijn zeer in trek dezer dagen. In het AI-tijdperk hebben bedrijven van alles een beetje meer nodig, met hoge kosten en energieverbruik in datacenters tot gevolg. Het is vrij moeilijk om uit het rapport van IDC rechtsreeks af te leiden in welk mate de AI-hype de stijging in datacenteruitgaven veroorzaakt, maar het lijkt een plausibele verklaring waarom ze op een jaar tijd met bijna vijftig procent stijgen.

Cloud of niet?

IDC maakt onderscheid tussen cloud- en niet-cloudinfrastructuur. Naar de cloud gaan of on-prem blijven is een vraag waar veel bedrijven vandaag mee zitten. De cijfers tonen dat clouduitgaven toch nog steeds fors blijven stijgen, met 37 procent tot 33 miljard dollar.

Ook binnen de cloud maakt IDC nog onderscheid tussen gedeelde en dedicated infrastructuur. Er wordt het meest gespendeerd aan gedeelde infrastructuur: 26,3 miljard dollar om precies te zijn, 44 procent meer dan een jaar geleden. Bedrijven spendeerden 7,4 miljard dollar aan gehoste cloudsystemen, wat dan weer 15 procent meer is. Niet-cloudinfrastructuur groeit gestager met vijf procent.

lees ook

SAP: “Bedrijven gaan te traag naar de cloud”

IDC verwacht dat bedrijven de geldbuidel zullen blijven opentrekken om hun computing- en storagecapaciteit te blijven uitbreiden. Met uitgaven tot 138 miljard dollar zal (shared) cloud daarbij de plak blijven zwaaien, niet-cloudinfrastructuur zal rond de 65 miljard dollar uitkomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home