Cisco zet in op hybride werk met Wi-Fi 6E en private 5G-oplossingen

iot haven 5G

Cisco breidt het portfolio uit met nieuwe Catalyst 9000x-switches, Wi-Fi 6E access points en een private 5G-oplossing als managed service.

Cisco introduceert de nieuwe Wi-Fi 6E-standaard voor het eerst binnen Catalyst 9136 en Meraki MR57 access points. De fabrikant heeft hiermee een zakelijke primeur op zak als een van de eerste die Wi-Fi 6E omarmt met nieuwe hardware. Wi-Fi 6E gebruikt een extra spectrum in de vorm van de 6 GHz-band die gigabit netwerksnelheden draadloos mogelijk maken.

Samen met de twee Wi-Fi 6E-oplossingen voorziet Cisco ook nieuwe Catalyst switches om de verhoogde netwerktrafiek te verwerken. De Catalyst 9300x krijgt 48 Universal PoE poorten en ondersteund een geaggregeerde uitrol met Multigigabit Ethernet (mGig) en 100G Uplink-modules. De Catalyst 9400x haalt 384 mGig en 100G uplinks. Verder zijn er nieuwe Catalyst 9500x/9600x modellen met 400G uplinks die worden aangestuurd door Cisco’s eigen Silicon One Q200-chip.

Private 5G-oplossing

Tot slot kondigt Cisco een private 5G-omgeving aan, uitrolbaar als managed service. De dienst wordt verdeeld via service provider partners. De focus ligt op IoT en slimme gebouwen. De managed service is complementair met wifi om industriële IoT en OT te connecteren met IT-systemen, analytics en automatisatie voor een verhoogde netwerkefficiëntie.

Of die 5G-oplossing ook tot België geraakt, is nog maar de vraag. Net als de 5G managed service-oplossing van AWS botst het concept tegen Belgische licentievoorwaarden. Bij ons is een vergunning nodig voor een 5G-netwerk. Dit jaar worden de gebruiksrechten van de 5G-banden in de multibandveiling toegekend op nationaal vlak. Na die veiling wordt er gekeken of er nog spectrum vrij is in de 3.400 MHz – 3.800 MHz-band. Is dat het geval, dan komt er een Koninklijk Besluit voor private netwerken volgens het BIPT.

lees ook

Belgische 5G-veiling vindt in juni plaats

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home