China werkt aan onderwater datacenter met 4.200 servers

China heeft een plan en locatie goedgekeurd voor de installatie van een onderwater datacenter. De servers gaan pas binnen vijf jaar online.

Het onderwaterproject wordt geïnstalleerd voor de kust van de zuidelijke eilandprovincie Hainan in China en is een samenwerking tussen de lokale overheid, maritiem techbedrijf Highlander en internetleverancier Beijing Sinnet. Het is vandaag nog onduidelijk wie de forse investering zal dragen die pas binnen vijf jaar online zal zijn.

Vergeleken met datacenters op het land is deze variant onderwater behoorlijk klein. Het gaat om 100 data cabinets volgens Reuters, goed voor 42 1U-servers wat neerkomt op een theoretisch totaal van 4.200 servers.

Chinees IT-consultancybedrijf CCID Consulting gelooft niet dat het project winstgevend zal zijn. “De energiekosten zullen significant lager zijn dan datacenters op het land. De eenmalige investering vooraf om het project te lanceren is immens.” Het feit dat het project pas binnen vijf jaar online zal zijn, betekent dat het sowieso om een lange termijninvestering gaat voor de aangesloten partijen.

lees ook

Microsoft eindigt test met onderwater-datacenter

Microsoft ging China eerder al voor met Project Natick, een twaalf meter lange capsule met een datacenter aan boord met daarin 12 racks, 864 servers en 27,6 petabyte aan opslag. In 2018 werd de capsule in zee gelaten. Vorig jaar werd het onderwater datacenter opnieuw opgevist om de resultaten te bekijken. De servers in het onderwater-datacenter toonden zich maar liefst acht keer betrouwbaarder dan hun tegenhangers in een traditioneel datacenter. De toestellen vertoonden minder problemen ondanks het gebrek aan menselijke interventie, of misschien net daarom. Lees ons volledige rapport hier.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home