BNIX, het Belgisch internetknooppunt dat wordt beheerd door Belnet, verwerkte de voorbije dagen 30 procent meer trafiek dan normaal. Het dataverkeer in ons land bereikt daarmee ongeziene hoogten.
De strikte richtlijnen van de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken en fysiek sociaal contact te mijden, om zo de verspreiding van het coronavirus in te dijken, laten zich voelen in het dataverkeer in ons land. De trafiek op BNIX lag de voorbije dagen zo’n 30 procent hoger dan normaal, met pieken tot bijna 400 Gbit/s.
“Werknemers werken van thuis uit en blijven via conference calls of videoconferencing in contact met collega’s, klanten en leveranciers. Studenten volgen massaal online lessen. En ook het internetverkeer voor privégebruik neemt sterk toe: streaming, boodschappen, …: alles gebeurt zoveel mogelijk online”, verduidelijkt Dirk Haex, technisch directeur bij Belnet, de opvallende stijging.
BNIX, ofwel de Belgian National Internet eXchange, vormt het hart van het Belgische internet. Op het knooppunt wordt het dataverkeer tussen meer dan 60 participanten georganiseerd en geoptimaliseerd. Het gaat dan onder meer over operatoren als Telenet en Proximus, maar ook grote cloudproviders als Microsoft en AWS, en content providers en hostingbedrijven.
“Dankzij dat knooppunt kunnen de aangesloten participanten rechtstreeks trafiek met elkaar uitwisselen. Dit maakt het Belgische internetverkeer sneller en efficiënter”, legt Haex uit. Hij is er gerust op dat het BNIX-platform zonder problemen nog grotere pieken aan kan dan diegene die nu al worden geregistreerd.
Maatregelen voor ziekenhuizen
Belnet beheert niet alleen het BNIX-knooppunt, maar levert ook connectiviteit voor Belgische hogescholen, universiteiten, onderzoekscentra, ziekenhuizen en overheidsorganisaties. Voor alle klanten die rechtstreeks betrokken zijn bij het beheer van de coronacrisis worden extra maatregelen getroffen op vlak van incidentmanagement. Het gaat om de FOD Volksgezondheid, de FOD Binnenlandse Zaken, de FOD Kanselarij van de Eerste Minister, Sciensano, Smals en een twintigtal ziekenhuizen.
Daarnaast werden eerder al alle geplande wijzigingen voor zowel het Belnet-netwerk als BNIX on hold gezet om de stabiliteit te blijven garanderen. Alleen uiterst noodzakelijke wijzigingen op het netwerk worden uitgevoerd. “Al lang voordat de overheid overging tot de strenge maatregelen die ons vandaag allemaal thuishouden, hebben we ons bij Belnet voorbereid”, besluit Haex.