België verschijnt voor het eerst op Europese glasvezelranking

fiber

In Europa zijn er intussen 183 miljoen gebouwen aangesloten op een glasvezelnetwerk. Ons land verschijnt voor het eerst zichtbaar op de ranking, al prijken we helemaal onderaan.

In september van 2020 waren er in Europa al 182,6 miljoen woningen en bedrijven rechtstreeks aangesloten op een glasvezelnetwerk. Dat blijkt uit cijfers van de FTTH Council Europe, dat zich bezig houdt met het promoten van glasvezel op het continent. Intussen is ongeveer de helft van de woningen aangesloten. In die berekening kijkt de organisatie naar alle landen op het Europese continent inclusief Rusland en Turkije. In de EU-landen en het VK geniet vandaag 43,8 procent van de woningen van een glasvezelverbinding.

Procentueel steeg het aantal aangesloten gebouwen het hardst in België in 2020 vergeleken met 2019. In de cijfers zien we een sprong voorwaarts van 155 procent. De FTTH Council verwacht dat ons land de komende jaren een sterke inhaalbeweging zal maken gezien het tempo van de glasvezel-uitrol. Dat hebben we te danken aan de investeringen van Proximus, dat samen met partner Fiberklaar grote ambities heeft.

Meer gebruikers

Samen met de aansluitingen stijgt ook het aantal gebruikers van glasvezelverbindingen. België overschrijdt daar voor het eerst de drempel van één procent abonnees en verschijnt zo voor het eerst in de ranking van de FTTH Council. Ons land strandt op de laatste plaats met 1,3 procent, achter Oostenrijk met 2,1 procent en het VK met 3,7 procent.

Nederland doet een stuk beter. Bij onze Noorderburen bedraagt de penetratiegraad van fiber to the home (of business) in he telecom-aanbod al 19 procent. Binnen de EU (met het VK erbij) stapten gemiddeld 20,5 procent van de gebruikers al over op een glasvezel-abonnement.

Meer en sneller

Fiber to the home zorgt ervoor dat consumenten en bedrijven rechtstreeks met glasvezel zijn aangesloten op het netwerk van een provider. Glasvezel ondersteunt een grotere capaciteit en een hogere snelheid vergeleken met klassieke koper-infrastructuur. De technologie kan verouderde VDSL-aansluitingen vervangen maar belooft op termijn ook abonnementen met hogere snelheden te ondersteunen dan wat Telenet en Orange kunnen aanbieden via de Coax-kabel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.