Belgen op MWC: Inmanta neemt de complexiteit weg uit private 5G

private 5G

Op de beursvloer van MWC spraken we met enkele interessante Belgische techbedrijven. Inmanta zet zijn kennis rond orkestratie binnen de telecomsector in om de uitrol van private 5G-netwerken te vereenvoudigen.

Dat private 5G complex is, hoorden we van enkele non-believers op MWC. Een omslachtige installatie zou problematisch zijn, om maar niet te spreken van het onvermijdelijke complexe updateproces van de hele infrastructuur. Gedoe, waar tijd, geld en personeel voor nodig is.

Of niet, want op MWC heeft Inmanta de oplossing al klaar. Drie jaar geleden praatten we al met Stefan Walraven over hoe de spin-off van de KU Leuven een end-to-end-orkestratielaag bouwde om complexe telco-omgevingen de simpliciteit en vooral snelheid te bieden van een cloudomgeving. De technologie werd gesmaakt, onder andere door BICS. Deze editie toont Walraven op het Belgische paviljoen hoe die technologie ook van toepassing is binnen de context van private 5G.

Eenvoud en aanpasbaarheid

Inmanta brengt zijn orkestrator specifiek naar providers van private 4G- en 5G-netwerken. Die krijgen zo toegang tot een slim en geautomatiseerd platform dat op basis van API’s een abstractielaag biedt die het beheer van de netwerken vereenvoudigd. Op die manier kunnen serviceproviders klanten voorzien van unieke private communicatienetwerken op maat, terwijl ze al die diverse netwerken toch binnen één gelijkaardige context kunnen beheren.

“Voor dit aanbod werken we vandaag samen met Athonet”, zegt Walraven. Dat Italiaanse bedrijf heeft al heel wat ervaring in de uitrol van private netwerken en biedt handig uitrolbare infrastructuur voor een 4G- of 5G-kernnetwerk. Op die fundering kunnen providers dan een netwerk op maat bouwen van fabrieken, raffinaderijen, havens…. Athonet is een hot topic op MWC, omdat HPE net een week eerder de acquisitie van het bedrijf aankondigde om zijn eigen private 5G-aanbod uit te bouwen. Walraven ziet minstens op de korte en middellange termijn echter geen probleem. “We hebben een goede samenwerking met Athonet en onze orkestrator kan meer als die van de concurrentie.”

Een klik en zes minuten geduld

Wat betekent dat nu allemaal in de praktijk? Walraven verduidelijkt. “Om een private 5G-netwerk uit te rollen en te implementeren, volstaat een druk op de knop. Natuurlijk kan je allemaal parameters naar keuze aanpassen, maar wanneer alle hardware geplaatst is duurt het ongeveer zes minuten met onze orkestrator om het netwerk te activeren.”

En daar begint de rol van Inmanta pas, want na de uitrol volgen de updates. “Ook die kan je met onze orkestrator heel eenvoudig uitrollen.” De serviceprovider kan met andere woorden met een druk op de knop een veelvoud aan netwerken bij verschillende klanten veilig en up-to-date houden, op een manier en met een personeelsbestand dat financieel en praktisch duurzaam is.

En wat als HPE met Athonet toch een minder concurrentiële route zou inslaan, of andere spelers plots erg relevant worden? Walraven: “Onze orkestrator werkt op basis van API’s. We kunnen eigenlijk erg gemakkelijk andere hardware in onze oplossing integreren.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home