Belgen op MWC: Inmanta maakt telco’s flexibel en agile

gsm mast

Op Mobile World Congress in Barcelona heeft België een apart paviljoen. Elke dag spreken we met interessante Belgische bedrijven. Nu is het de beurt aan Inmanta, dat een orkestratielaag bouwde waarmee telecomoperatoren kunnen innoveren aan dezelfde snelheid en flexibiliteit die doorgaans gereserveerd is voor grote cloudspelers.

“In 2011 al communiceerde Amazon dat het iedere 11,6 seconden nieuwe software of een nieuwe versie van een product lanceerde”, vertelt Stefan Walraven van Inmanta. “Vandaag communiceert AWS dat cijfer niet meer, maar we weten wel dat het bedrijf in 2016 een duizendtal nieuwe functies uitrolde. Dat komt neer op ongeveer drie nieuwigheden per dag.”

Sneller innoveren

Walraven illustreert aan Techzine hoe snel de technologiereuzen van vandaag innoveren, aangezien die premise tot het ontstaan van Inmanta heeft geleid. De spin-off van de KU Leuven heeft als ambitie eenzelfde mogelijkheid tot snelle innovatie en flexibiliteit naar telecomproviders te brengen. “Vandaag duurt het maanden of zelfs jaren voor een telco een nieuw product kan uitrollen”, verduidelijkt Walraven. “Klanten die een snelle VPN verbinding willen voor enkele dagen, of die tijdelijk een hoge uploadcapaciteit willen, hebben geen toegang tot een portaal waar ze een dergelijk product snel kunnen kopen of activeren. Operatoren zijn langs de andere kant evenmin in staat om zo’n producten snel in de markt te zetten of aan te passen.”

De reden: de complexiteit van hun omgevingen, waar geavanceerde hardware en software van verschillende bedrijven samen het telecomnetwerk uitmaken. Op een dergelijke omgeving een nieuw product bouwen is nu eenmaal een heel complexe taak.

Intentie

Inmanta bouwde daarom meer dan 15 manjaar lang aan een oplossing: een end-to-end-orkestratielaag die in staat is om te gaan met de complexe telco-omgeving. Die laag bestaat naast het netwerk zelf, en biedt een zekere mate van abstractie waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen. “Onze oplossing is gebaseerd op ‘intent based programming’, verduidelijkt Walraven. Dat wil zeggen dat ontwikkelaars aan onze softwarelaag kunnen zeggen wat een product wil doen, en dat de laag vervolgens uitdoktert wat er nodig is.

De orkestratielaag van Inmanta praat met alle relevante hard- en software via API’s. De integratie gebeurt door Inmanta zelf, of door de providers als ze een exotisch stuk hardware willen toevoegen. Als een product gebouwd door een telecomprovider met hardware moet praten en enkele containers of virtuele machines nodig heeft om goed te werken, dan zal de softwarelaag er voor zorgen dat alles goed draait. Valt er door een storing een VM weg, dan zet de software die terug op of geeft ze een waarschuwing aan ontwikkelaars.

Concurrentie met Google

Aan het einde van de rit komt het er op neer dat ontwikkelaars binnen telecomproviders met de hulp van de orkestratielaag heel snel oplossingen kunnen bouwen, uitrollen, aanpassen en eventueel verwijderen als ze niet aanslaan bij de klant. Die flexibiliteit moet hen de mogelijkheid geven te concurreren met de Amazons, Googles en Netflixen van deze wereld.

Inmanta draaide al betaalde pilootprojecten bij verschillende grote operatoren in ons land, waarvan er enkele interesse hebben in een effectieve uitrol van de orkestratielaag van het Leuvense bedrijf. Veel mag Walraven daar niet over kwijt. Over een eerste samenwerking met Eurofiber communiceerde het bedrijf al wel officieel eind vorig jaar.

Gerelateerd: Lees al het nieuws vanop Mobile World Congress in Barcelona

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home