AMD stuurt Versal AI-chips naar de ruimte

satelliet

AMD laat weten dat zijn Versal AI-FPGA klaar is voor gebruik in de ruimte. Dat impliceert dat de chip tegen kosmische straling kan. Commerciële componenten vinden steeds vlotter hun weg naar de ruimte.

AMD’s XQR Versal AI Core heeft in de VS een Class B-kwalificatie gekregen. Dat impliceert dat de chip geschikt is om in de ruimte te werken. De adaptieve Versai AI Core is met andere woorden robuust, betrouwbaar en laat zich niet van slag brengen door straling.

De chip werd oorspronkelijk ontwikkeld door FPGA-specialist Xilinx, maar die werd voor 49 miljard dollar overgenomen door AMD. Het bedrijf integreert Xilinx-producten nu met het eigen portfolio. De Versal AI Core is een SoC die FPGA-functionaliteit combineert met een twee Arm Cortex A72-CPU’s en nog eens twee Arm Cortex R5-chiplets. Het FPGA-gedeelte heeft 900.000 programmeerbare logische cellen.

FPGA voor satellieten

AMD hoopt dat satellietbouwers de chip zullen omarmen. De herprogrammeerbaarheid zorgt er voor dat zij bijvoorbeeld algoritmes voor communicatiesatellieten kunnen aanpassen om aan de nieuwste standaarden te voldoen, zonder hardwarematige ondersteuning en acceleratie te verliezen.

Hardware gebruikt in de ruimte groeit steeds meer in de richting van high-end hardware die enterprises op de begane grond gebruiken. HPE boekt bijvoorbeeld heel wat succes met zijn Spaceborne Computer-2 in het ISS, die gebaseerd is op een Edgeline Converged EL4000-systeem.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home