AMD gaat Xilinx-technologie integreren met eigen producten

AMD laat voor het eerst weten hoe de impact van de overname van Xilinx op de eigen producten er zal uitzien. De AI-engine en de FPGA-technologie worden in nieuwe producten geïntegreerd.

In februari rondde AMD zijn overname van FPGA-specialist Xilinx af. AMD kocht het bedrijf voor zo’n 35 miljard dollar. Het portfolio van Xilinx is complementair aan dat van AMD, maar de integratieplannen gaan verder. Wat dat precies inhoudt, maakt AMD stilaan duidelijk.

lees ook

FPGA: boetseerbare wonderchip voor AI, IoT en machine learning

Zo zal de CPU-ontwikkelaar twee technologieën van Xilinx bundelen: de FPGA-fabric en de AI-engine. Die bouwstenen komen samen onder de noemer adaptive architecture, wat weerspiegelt dat ze aanpasbaar zijn op maat van specifieke workloads. De adaptive architecture is in feite een accelerator-architectuur. Dat weerspiegelt zich in de afkorting die AMD gebruikt: XDNA. Die staat naast de klassieke accelerator-architectuur voor GPU’s: CDNA.

Phoenix Point

De technologie achter de AI-engine zal in toekomstige Ryzen-processors verschijnen. Het gaat daarbij in eerste instantie om Phoenix Point mobiele processors gebaseerd op de Zen 4-CPU-architectuur en de nieuwe RDNA 3-GPU-architectuur. De chips staan voor 2023 gepland. Ook opvolger Strix Point krijgt in 2024 een vorm van de AI Engine mee. Verder zou de Epyc-reeks er in de toekomst mee uitgerust worden. De acceleratortechnologie kan dergelijke workloads efficiënt verwerken.

De FPGA-technologie zal AMD dan weer integreren in een slimme interconnect. Daarmee lijkt AMD te streven naar een antwoord op BlueField en ConnectX van Nvidia, al is het nog even wachten op een concrete uitwerking.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home