AMD lanceert accelerator op maat van videostreams

AMD introduceert de Alveo MA35D. Dat is een accelerator voor videoverwerking die een rechtstreeks resultaat is van de overname van Xilinx.

Xilinx is AMD, en Xilinx-producten zijn AMD-producten. Niet alleen juridisch, maar ook in naam. Dat benadrukte Gilles Garcia, Senior Director Business lead Data Center en Communications group bij AMD al tijdens een gesprek op MWC eerder dit jaar. Daarom zien we vandaag de introductie van de AMD Alveo MA35D, en niet de Xilinx Alveo MA35D. Het ding volgt nochtans de Xilinx Alveo U30 rechtstreeks op.

Transcoderen

De accelerator moet klanten helpen om videogerelateerde workloads efficiënter te transcoderen. De chip kan tot 32 FHD-videostreams slikken en gebruikt daarvoor minder stroom dan zijn minder capabele voorganger. AMD spreekt van één watt per videostream. De Alveo MA35D is daarom ideaal voor contentproviders die (live) video aanbieden.

AMD bouwt de ASIC op een 5 nm-architectuur. Het component bevat twee video processing units of VPU’s geoptimaliseerd voor de AV1-compressiestandaard. De VPU ontfermt zich over alles wat bij de verwerking van video komt kijken. Dat moet de latency ten goede komen. Een 1U-server biedt ruimte aan acht Alveo-kaarten.

Xilinx werpt zijn vruchten af

De AMD Alveo MA35D is een mooie illustratie van het wat en waarom van de overname van Xilinx door AMD, die toch goed was voor 35 miljard dollar. De producten van wat vroeger Xilinx was, helpen AMD om met een heel relevant aanbod naar niche-markten te stappen. De accelerators zijn daar al gegeerd, maar werken nooit alleen. De kaarten horen thuis in servers, en die servers hebben processors nodig. En waarom zou die CPU geen AMD Epyc kunnen zijn?

Op dit moment worden de eerste samples van de nieuwe accelerator met een handvol klanten gedeeld. In het derde kwartaal van dit jaar volgt de brede beschikbaarheid.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home