AMD-aandeel crasht met 22%, CEO positief over toekomst

AMD

Het aandeel AMD (Advanced Micro Devices) is 22,5 procent gezakt doordat de verwachte omzet van het derde kwartaal uitbleef. Ook speelt mee dat de verwachte groei voor het laatste kwartaal van 2018 volgens analisten niet al te opzienbarend zal zijn.

Hoewel de omzet het derde kwartaal met 1,65 miljard dollar ruim 40 procent meer was dan hetzelfde kwartaal in 2017, voldeed het niet aan de verwachte inkomsten van 1,70 miljard dollar. Dit had veelal te maken met concurrent Nvidia, die veel sterker in de markt staat als het de verkoop van grafische chips betreft. Ook werden er door een afname van op blockchain gebaseerde cryptocurrencies en mining veel minder grafische kaarten verkocht. Ook de forse stijging van ASIC-systemen speelt een belangrijke rol.

Volgens Venturebeat is Lisa Su, ceo van AMD, ervan overtuigd dat AMD op korte termijn marktaandeel zal winnen. De groeiende vraag naar op Zen gebaseerde processoren, zoals de Epyc-chips van AMD, zou hier volgende de CEO reden voor zijn. Deze chips hebben naar eigen zeggen voordelen ten opzichte van rivaliserende Intel. “We blijven gefocust op het uitvoeren van onze strategie en het leveren van ons productleiderschap”, aldus Su.

Zen-technologie

Verder verwacht de chipfabrikant onder meer winst te boeken met de 7 nm-processoren (via TSMC) die het bedrijf nog voor het einde van dit jaar wil lanceren en heeft het bedrijf vertrouwen in de in 2017 gelanceerde tweede generatie Ryzen-desktopchips. Een op Zen-gebaseerde architectuur, die volgens AMD 52 procent meer instructies per klok kan verwerken dan de vorige generatie. De Zen-technologie zou zich volgens Su inmiddels verspreiden door de hele productlijn van AMD.

Volgens haar is er dan ook sprake van een verschuiving in omzetmix. De verkoop van graphics deed het volgens de CEO goed bij datacenterklanten, maar de verkoop van processors daarentegen stukken minder. Ook zouden zeker 54 nieuwe laptops debuteren met AMD-chips en verwacht de chipfabrikant groei bij klanten op het gebied van onder meer servers en datacenters.

AMD laat weten over enkele weken informatie naar buiten te brengen over de tweede generatie Epyc serverchips. Eerder deze week kondigde AMD nog een samenwerking aan met Oracle, dat op Epyc gebaseerde services op de Oracle Cloud-infrastructuur aanbiedt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home