Proximus en Orange kiezen Nokia voor Belgisch 5G-netwerk

5G netwerkmast

Telecomproviders Proximus en Orange kiezen Nokia als technologiepartner in de uitrol van een Belgisch 5G-netwerk. Daarnaast wordt het bestaande 2G/3G/4G-netwerk tegen 2023 geleidelijk gemoderniseerd. Beide partijen verlengen hiermee niet de huidige samenwerking met het fel geplaagde Huawei.

Proximus schakelt naast Nokia ook Ericsson in voor de modernisering van zijn netwerk. Nokia wordt bij Proximus verantwoordelijk voor het Mobile Radio Access Network (RAN), de zogenaamde antennes die verbinding maken met onze mobiele toestellen.

Ericsson levert aan Proximus het Mobile Data Core-netwerk, het centrale hart van een mobiel netwerk dat mobiele gebruikers toegang geeft tot alle diensten waaronder mobiel internet, sms en (inter)nationaal bellen. De oplossing is van bij het ontwerp cloud-native volgens Proximus.

Proximus

Vorig jaar is Proximus gestart met de geplande vernieuwing van zijn RAN- en Core-hardware. Tegen 2023 wil de telecomprovider zijn huidige 2G/3G/4G-netwerk vernieuwen. Over dezelfde periode wordt ook Nokia een belangrijke partner voor de uitrol van het 5G-netwerk.

De beslissing om in zee te gaan met Nokia en Ericsson is cruciaal voor de uitvoering van onze netwerkstrategie

“De beslissing om in zee te gaan met Nokia en Ericsson is cruciaal voor de uitvoering van onze netwerkstrategie”, zegt Geert Standaert. “Samen zullen we hard werken aan de opbouw van een geavanceerd, open, betrouwbaar en duurzaam mobiel netwerk voor het hele land. Samen met de sterke versnelling van onze fiberuitrol zal deze modernisering ons helpen bij het realiseren van onze ambitie om het beste gigabitnetwerk voor België uit te bouwen.”

Orange

Naast Proximus kiest ook Orange voor Nokia als leverancier voor zijn toekomstige mobiele radionetwerk. Niet onlogisch, aangezien Proximus en Orange een akkoord hebben afgesloten eind 2019 voor een gedeeld mobiel toegangsnetwerk. Het plant dezelfde modernisatie van zijn 2G/3G/4G-netwerk met Nokia-hardware en start met de uitrol van 5G ‘afhankelijk van de frequentiebeschikbaarheid en de opgelegde restricties betreffende elektromagnetische velden’.

In een eerste fase zal het 5G-radionetwerk van Orange Belgium gekoppeld worden aan het bestaande kernnetwerk (aangeleverd door Ericsson) dat al kan werken met 5G-radio-infrastructuur in NSA-modus (non-standalone). Tegelijk bereidt Orange Belgium zijn kernnetwerk voor om in de toekomst ook standalone 5G (SA 5G) te ondersteunen, met als doel in een tweede fase de end-to-end-functies van echte 5G-functionaliteit (o.a. network slicing en gegarandeerde prestaties) beschikbaar te maken.

Samenwerking Proximus Orange

Volgens Orange verandert deze keuze voor Nokia niets met betrekking tot de verwachte voordelen en de kosten tot uitvoering van de overeenkomst om het radionetwerk met Proximus te delen.

De keuze voor Nokia verandert niets aan de overeenkomst om het radionetwerk met Proximus te delen.

Xavier Pichon, CEO van Orange Belgium: “We zijn opgetogen weer met Nokia te mogen samenwerken om een best-in-class, energiezuinig en toekomstbestendig mobiel radionetwerk uit te rollen in België, vertrekkende van het kernnetwerk van Ericsson, om residentiële en professionele klanten de best mogelijke gebruikerservaring te bieden, zij het via 2G, 3G, 4G of 5G.”

Huawei verdwijnt

De keuze voor Nokia en Ericsson betekent dat Huawei op korte termijn aan de kant wordt geschoven. De felgeplaagde telecomleverancier zit sinds 2018 in het oog van de storm tussen China en de VS. De Amerikaanse overheid beschuldigt Huawei van spionage, ook al heeft het die claim nooit hard kunnen maken.

Begin dit jaar draaide President Trump de duimschroeven verder aan met een verstrenging van de handelsbeperkingen. Daardoor worden internationale toeleveranciers, die gebruik maken van Amerikaanse technologie in hun productielijn, getroffen. Cruciale partners zoals chipfabrikant TSMC, Samsung, SKHynix en andere partners stoppen hun samenwerking met Huawei. Enkel via een handelslicentie uitgereikt door de VS kan er opnieuw business worden gedaan met Huawei.

De VS benadrukt al langer dat landen onveilig worden die Huawei integeren in hun telecomnetwerk. Die politieke dreiging dwingt internationale partners om Huawei links te laten liggen. Vorige week waarschuwde de VS Duitsland dat de NAVO in gevaar is als er geen Huawei-verbod komt.

De telecomproviders benadrukken dat de partnerkeuze het gevolg is van een objectieve aanbestedingsprocedure. “Proximus heeft de nieuwe partners geselecteerd op basis van objectieve criteria met betrekking op technologie, financiën en milieu-impact”, zegt Guillaume Boutin, CEO van Proximus. “Parallel wilden we ook rekening houden met de Europese en Belgische richtlijnen inzake cybersecurity. Nokia en Ericsson zijn als partner in overeenstemming met die richtlijnen.” Tussen de lijnen door interpreteren we daaruit dat Huawei in het licht van de internationale aanbevelingen in ieder geval een moeilijkere keuze had geweest.

Tip: Proximus en Orange sluiten akkoord voor gedeeld mobiel toegangsnetwerk

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home