Citymesh, een kleine operator uit Brugge, heeft per toeval het juiste stuk van het radiospectrum in handen om 5G uit te rollen en kan de technologie zo aanbieden zonder op de befaamde veiling te moeten wachten.
Proximus, Telenet, Orange… alle grote operatoren van ons land zien met lede ogen aan hoe de uitrol van 5G voor hen op de lange baan wordt geschoven door politiek gekibbel. Door een ‘ordinaire geldkwestie‘ werd de veiling van het relevante radiospectrum immers over de verkiezingen getild. Zonder toegang tot het juiste spectrum is er geen 5G, dus moeten alle operatoren wachten.
Allemaal, behalve dan het kleine Citymesh uit Brugge. Dat klopte in 2015 aan bij het BIPT voor toegang tot band 42 op 3,5 GHz. Citymesh plaatst wifi-hotspots in steden, maar wilde voor de uitrol van die hotspots geen gebruik maken van de backbone van Telenet of Proximus. Met een draadloze oplossing wilde Citymesh de hotspots met elkaar en het internet verbinden. Denk aan draadloze mesh, maar dan op grote schaal.
Europese voorkeursband
Soms moet je geluk hebben in het leven, dus besliste Europa eind 2017 dat band 42 de voorkeursband wordt voor de Europese uitrol van 5G. Resultaat: Citymesh heeft als enige toegang tot het juiste deel van het radiospectrum om effectief met 5G aan de slag te gaan.
De toestemming van het BIPT geldt voor de kustregio en de grootstedelijke regio’s van Brugge, Gent, Antwerpen. Bovendien heeft Citymesh het recht om een uitbreiding aan te vragen. In De Standaard suggereert CEO Mitch De Geest dat Citymesh daarvoor niet van plan is te wachten op de befaamde 5G-veiling en de uitbreiding eventueel juridisch wil afdwingen.
Intussen heeft Citymesh de facto een monopolie op 5G voor nog minstens een jaar. Momenteel maakt het bedrijf van het momentum en de voorsprong gebruikt om een 4G-netwerk uit te rollen op de befaamde band 42, met achterliggende 5G-ondersteuning. Om de 5G-uitrol definitief te maken, moet de provider dan enkel nog zijn antennes een upgrade geven.
Professionele 5G
Citymesh wil zijn 5G-netwerk uitsluitend aanbieden aan de professionele markt. Het bedrijf heeft geen ambitie om een concurrent te worden voor de grote namen in ons land, al heeft het die zet wel overwogen. “De markt is verzadigd”, klinkt het.
De industrie kan binnenkort wel aan de slag gaan met echte 5G-toepassingen. Daarmee compenseert Citymesh voor een stuk de economische schade die de politiek dreigde aan te richten met het non-beleid rond 5G. In de ons omliggende landen gaan veilingen immers wel gewoon door en kunnen bedrijven op schema aan de slag gaan met de uitrol van technologie en diensten gebaseerd op 5G.
Bedrijven kunnen 5G bijvoorbeeld gebruiken om pakketjes te traceren, autonome wagens met elkaar te laten praten, containers op te volgen in de haven of gewoon IoT-sensoren op een efficiënte manier met het internet te verbinden. Verwacht geen Citymesh-torens over het hele land: het bedrijf heeft als businessmodel om de netwerken privé uit te rollen, bijvoorbeeld in de haven of op de site van een grote fabriek.
Wallonië
Citymesh is bovendien niet het enige bedrijf in ons land dat kan profiteren van de vreemde situatie. Aan de overkant van de taalgrens won Gridmax op een gelijkaardige manier de jackpot, al is de licentie van dat bedrijf voorlopig beperkter, en vooral gericht op landelijke gebieden.
Nieuw is al het bovenstaande niet. Het is maar nu Citymesh met zijn verhaal en ambitie naar de algemene pers stapt dat duidelijk wordt hoe waardevol het spectrum dat het bedrijf in handen heeft echt is.
Gerelateerd: Belgische 5G-veiling geblokkeerd door ‘ordinaire centenkwestie’