Windows Subsystem for Linux-app is nu als preview beschikbaar voor Windows 11

Oracle begon in de jaren '90 al zijn steentje bij de dragen aan Linux.

Microsoft heeft een preview van Windows Subsystem for Linux (WSL) uitgebracht. De applicatie is enkel beschikbaar voor Windows 11-gebruikers. Het is vanaf nu mogelijk om de preview te downloaden via de Microsoft Store. Na de testperiode wordt WSL for Windows 11 algemeen beschikbaar gemaakt

Tot nu toe was WSL een vast onderdeel van Windows-installaties. Met de komst van de nieuwe applicatie gaat dat veranderen. WSL wordt een aparte applicatie die je los van je Windowsinstallatie kan updaten. Zo hoef je niet je gehele besturingssysteem te updaten wanneer je toegang wilt krijgen tot de nieuwste functies en verbeteringen van WSL. 

Microsoft benadrukt dat er verder niets verandert voor WSL-gebruikers. “Dit is precies dezelfde WSL die je kent. De manier waarop het wordt geïnstalleerd en geüpdatet is alles wat we veranderd hebben”, aldus Microsoft. 

Nieuwe functies in WSL

Hoewel Windows Subsystem for Linux in de basis hetzelfde blijft, bevat de preview ook een aantal nieuwe functies. Zo is Windows Subsystem for Linux GUI (WSLg) nu onderdeel van de WSL-app. Ook zijn er nieuwe wsl.exe mount-functies en is de Linux kernel geüpdatet naar versie 5.10.60.1. 

Verder is er een indicator toegevoegd die de voortgang van het project laat zien en gebruikers meldt dat ze even geduld moeten hebben tijdens het omschakelingsproces. Dankzij deze melding wordt het makkelijker om te zien of WSL nog steeds draait.

Zo installeer je WSL voor Windows 11

Voordat je de preview van WSL voor Windows installeert, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je Windows 11 build 22000 of hoger draait. Daarnaast moet het optionele component van het Virtual Machine Platform ingeschakeld zijn. 

Je kunt de preview van WSL downloaden via de Microsoft Store. Nadat je de app hebt geïnstalleerd, kun je een Linux-distributie naar keuze installeren en die gaan gebruiken. 

Om de nieuwe WSL-app te gebruiken, hoef je de WSL-versie die onderdeel is van Windows 11 niet te verwijderen. Microsoft legt uit dat de nieuwste WSL-app automatisch voorrang krijgt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je per ongeluk de oude versie gebruikt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home