Teveel vergaderingen fnuiken productiviteit ontwikkelaars

ontwikkelaar

Volgens een nieuw onderzoek van GitHub zorgen meer dan twee meetings per dag ervoor dat de werkprestaties van ontwikkelaars sterk achteruit gaan. Ook voelen ontwikkelaars zich meer gestrest en minder tevreden over hun werk als ze een groot deel van de dag in meetings zitten. 

Voor zijn Good Day Project ondervroeg GitHub 40 software engineers over hun werkactiviteiten, productiviteit, stress en tevredenheid. Gedurende een periode van twee weken  moesten de deelnemers hun dag beoordelen met ‘Geweldig’, ‘Goed’, ‘Oké’, ‘Slecht’ of ‘Verschrikkelijk’. Vervolgens beschreven de deelnemers meer details over hun werkdag gebaseerd op het SPACE productiviteitsframework van GitHub. 

Om nog wat verder in de details te treden, koppelde GitHub de surveygegevens van de deelnemers aan hun activiteit op GitHub die dag. Er werd onder meer gekeken naar code pushes, pull requests, reacties en problemen. 

Weinig meetings = meer tevredenheid en productiviteit

De dagen met weinig meetings en onderbrekingen waren ontwikkelaars over het algemeen het meest tevreden over hun werk. Ontwikkelaars zagen dagen vol meetings en andere onderbrekingen juist als slechte dagen. 

Het effect van meetings op de tevredenheid van ontwikkelaars was groter dan de onderzoekers in eerste instantie hadden verwacht. Op dagen zonder meetings of onderbrekingen gaven ontwikkelaars in 82% van de gevallen aan dat ze een goede dag hadden. Op dagen vol onderbrekingen was slechts 7% tevreden over zijn dag. 

Om precies te zijn, zorgen meer dan twee meetings per dag ervoor dat ontwikkelaars te veel worden afgeleid van hun werk. Op dagen met twee meetings gaf 74% van de ontwikkelaars aan dat ze enigszins verder waren gekomen met hun werk. Bij drie meetings of meer lag dat percentage nog maar op 14%. 

Zo krijg je als ontwikkelaar meer gedaan op een dag

Het is niet altijd mogelijk om meetings te vermijden, maar zoals de resultaten van GitHub laten zien – en we diep van binnen ook al wel wisten – doe je er goed aan om het aantal meetings tot een minimum te beperken. Wanneer ontwikkelaars slechts één meeting op een dag hadden, gaf 99% aan die dag kwaliteitswerk geleverd te hebben. 

“Door het aantal afleidingen te minimaliseren en focustijd te creëren, krijgen we meer werk gedaan en hebben we betere en minder stressvolle werkdagen”, zegt GitHub onderzoeker Eirini Kalliamvakou. 

Een bijkomstig resultaat van het onderzoek, is dat veel ontwikkelaars enthousiast waren over het reflectiemoment aan het einde van de dag. Het moment van reflectie zorgt voor een meer tevreden gevoel, minder stress en verbeterde productiviteit. Veel van de deelnemers gaven aan om ook na het onderzoek door te gaan met het beoordelen van hun werkdag. “Het opschrijven van belangrijke activiteiten en hoe ze zich voelden gedurende dag, helpt ontwikkelaars om hun dag af te sluiten en inzicht te krijgen”, legt Kalliamvakou uit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home