Red Hat: ‘opensource gegroeid tot innovatiemotor voor software-industrie’

red hat

Vandaag de dag maakt 90 procent van de IT-bedrijven gebruik van opensource software. Bedrijven gebruiken opensource vooral voor infrastructuur modernisatie, applicatie-ontwikkeling en digitale transformatie. Een van de belangrijkste redenen voor bedrijven om opensource-software te gebruiken is de veiligheid ervan. Dat alles blijkt uit State of Enterprise Open Source rapport van Red Hat. 

“Opensource is uitgegroeid naar een innovatiemotor voor de software industrie”, zegt Red Hat CEO Paul Cormier. “De technologietrends die veranderen hoe we zaken doen vinden hun oorsprong in opensource: enterprise Linux, cloud computing, de netwerkrand, Internet of Things, containers, artificiële intelligentie, machine learning en DevOps.” 

Voor zijn State of Enterprise Open Source rapport interviewde Red Hat 1.250 IT-leidinggevenden verspreid over verschillende continenten. Het onderzoek vond plaats in de loop van 2020. De grote populariteit van opensource komt goed uit voor Red Hat, aangezien het de absolute focus is voor het bedrijf. 

Waar wordt opensource vooral voor gebruikt?

Opensource wordt het meest gebruikt voor modernisering van de infrastructuur. Oftewel: het vervangen van de besturingssystemen in servers en datacenters. In 64% van de gevallen maken organisaties hierbij gebruik van opensource. 

Een ander gebied waar veel organisaties opensource-software gebruiken, is applicatie ontwikkeling. In 54% van de gevallen maken ontwikkelaars gebruik van opensource. Van de deelnemers aan het onderzoek gaf 53% aan opensource te gebruiken voor digitale transformatie. 

Verder gebruiken veel ontwikkelaars opensource-technologie voor containers. Steeds meer organisaties gaan met containers werken. Een kleine 50% gebruikt containers voor productie. 37% gebruikt containers alleen voor ontwikkeling. Daarbij geeft 16% van de deelnemers aan hun opties om containers toe te passen nog verder te willen onderzoeken. 

Veiligheid van opensource

Een belangrijke reden achter de populariteit van opensource is dat een groot deel (87%) van de ondervraagde IT-leidinggevenden het erover eens was dat opensource-software veiliger is dan propriëtaire software. Daarbij gaf 84% aan dat enterprise opensource een belangrijk onderdeel van de beveiligingsstrategie van hun organisatie is. 

De deelnemers aan het survey hadden vooral veel vertrouwen in enterprise opensource omdat het een strikt screeningsproces ondergaat. De software wordt goed getest, waardoor de code van hoge kwaliteit is. Een meerderheid (55%) gaf aan meer vertrouwen te hebben in enterprise opensource dan community-based opensource.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home