Google lanceert TensorFlow Quantum voor kwantumcomputers

TensorFlow

Met TensorFlow Quantum lanceert Google een opensource-bibliotheek voor het maken van prototypes van quantum machine learning-modellen. Kwantumcomputers zijn dan wel nog niet alom beschikbaar, maar zodra ze er komen hebben ze algortimes nodig. Met TensorFlow Quantum kunnen developers hybride AI-algoritmes maken, die zowel op klassieke computers als kwantumcomputers werken. 

In een blogartikel over de nieuwe lancering vertelt Google dat TensorFlow Quantum de nodige tools levert om research communities rond kwantumcomputing en machine learning samen te brengen. Samen kunnen deze developers natuurlijke en kunstmatige kwantumsystemen ontwikkelen en beheren. Daarnaast hoopt Google dat deze communities ook nieuwe kwantumalgoritmes ontdekken die mogelijk zorgen voor een voorsprong op het gebied van kwantumcomputing. 

TensorFlow Quantum werkt door kwantumdata, informatie opgeslagen in kwantumbits of qubits, te nemen en deze te verwerken met hybride AI-systemen. Deze techniek wordt ook wel hybrid-classical AI-modelling genoemd. Met de techniek kunnen onderzoekers en ontwikkelaars kwantumdata ontwarren, zodat ze gebruikt kunnen worden om voorspellingen over kwantumalgoritmes te maken.

Voorbereid op de toekomst van kwantumcomuting

Op dit moment is TensorFlow Quantum vooral gericht op het uitvoeren van quantum circuits op klassieke quantum circuit simulators. Voor de toekomst gaan de plannen verder dan dat. Zo wordt het mogelijk om quantum circuits ook daadwerkelijk op kwantumprocessors uit te voeren. 

“Wij geloven dat het leggen van een brug tussen de ML en quantum communities zal zorgen voor nieuwe ontdekkingen die de meest uitdagende kwantumproblemen ter wereld kunnen oplossen”, zo schrijft Google in een blogpost over de lancering van Tensor Flow Quantum. 

Populair onder developers

Google is niet het enige bedrijf dat een hybride kwantum-AI-systeem aanbiedt. Ook Microsoft en IBM bieden vergelijkbare diensten aan, namelijk Azure Quantum en IBM  Q. Ondanks dat lijkt het erop dat TensorFlow Quantum ontzettend populair kan worden onder developer- en onderzoekscommunities, gezien de populariteit van TensorFlow. Om maar te zwijgen over het indrukwekkende werk dat Google heeft geleverd op het gebied van kwantumcomputing. 

Google en partners hopen dat TensorFlow Quantum zal leiden tot nieuwe kwantumalgoritmes, die in staat zijn om openstaande vraagstukken op te lossen om het onderzoek naar kwantumcomputing verder te brengen. TensorFlow Quantum is gratis te downloaden via GitHub.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home