Microsofts TypeScript belandt in top tien programmeertalen

Microsofts TypeScript, een superset voor JavaScript, is voor het eerst de top 10 binnengerold van RedMonks rangschikking van meest populaire programmeertalen.

Microsoft gaf TypeScript zeven jaar geleden vrij voor JavaScript-ontwikkelaars, die grote JavaScript-apps onderhouden. In 2016 nam TypeScript nog de 26e plaats in op de ranglijst en schoot een jaar later door naar de 17e plek. Afgelopen maart nam de programmeertaal de 12e plaats in en afgelopen maand wist het de top 10 binnen te dringen.

De JavaScript-superset steeg bijna net zo snel als het door Apple gemaakte Swift, de snelst groeiende taal die RedMonk heeft gezien sinds het begon met het rangschikken van talen in 2010, aldus ZDNet.

De huidige top tien ziet er als volgt uit:

 1. JavaScript
 2. Java
 3. Python
 4. PHP
 5. C++
 6. C#
 7. CSS
 8. Ruby
 9. C
 10. TypeScript

Duurzaam

Redmonk baseert zijn ranglijst op basis van een analyse van gesprekken die ontwikkelaars voeren op verschillende websites, waar kennis over code wordt gedeeld. Daarbij wordt er ook gekeken naar Stack Overflow, een vraag- en antwoordsite voor professionele en enthousiaste programmeurs, en wordt het aantal projecten op Github meegeteld.

De ranglijst is niet zozeer een indicatie van welke programmeertaal het meest wordt gebruikt, maar maakt wel trends duidelijk, zoals de opmars van TypeScript. Zo zei RedMonk-analist Stephen O’Grady eerder dat het traject van TypeScript aanzienlijk en duurzaam is. “De alomtegenwoordigheid van JavaScript in combinatie met de optionele veiligheid die TypeScript biedt, is een winnende combinatie gebleken en heeft het rechtstreeks naar een zeldzaam terrein geworpen”, aldus O’Grady.

Objective-C en Swift

De analist vermoedt dat de concurrentiestrijd tussen Objective-C (12e plaats) en Swift (11e plaatst) gunstig heeft uitgepakt voor TypeScript. Al ziet hij de stijgende lijn van de JavaScript-superset niet als toevalstreffer. In het kwartaalverslag van juni is TypeScript de enige hoofdverhuizer in de top, met uitzondering van C++, dat van de 6e naar de 5de plaats ging en wisselde met de programmeertaal C#.

James Governor, mede-oprichter van RedMonk, verwacht zelfs dat TypeScript explodeert onder ontwikkelaars, omdat het zeer gewild is bij JavaScript-ontwikkelaars die op zoek zijn naar ‘type safety’. De taal is binnen de gemeenschap dan ook geclassificeerd als een ‘sterk getypte’ taal, samen met C ++ en Java. Dit in vergelijking met JavaScript. Sommige ontwikkelaars speculeren zelfs dat het een vervanging voor Java zou kunnen zijn, een taal die gebruikt wordt door tientallen softwareprojecten en bedrijven.

Mozilla’s Rust

Naast TypeScript is ook de door Mozilla gemaakte programmeertaal Rust er een die in de gaten moet worden gehouden. Microsoft ziet Rust als een alternatief voor C en C++, gezien het een meer moderne geheugenveilige taal is. Rust zou ontwikkelaars helpen voorkomen in een code af te glijden die wel eens kwetsbaar op het gebied van geheugenbeschadiging zou kunnen worden. Rust neemt voor nu de 21e plaats in op de ranglijst. 

“Het is al een ding om snel JavaScript of zelfs TypeScript op te pikken. Toch zijn de vloeiendheid en competent van Rust moeilijker te bereiken. Een systeemtaal die zijn opwaartse traject op deze manier voortzet, suggereert dat een combinatie van het ontwerp, de gemeenschap van de taal en de marktvraag samenkomen om het beter te laten presteren dan zijn natuurlijke verwachtingen”, aldus O’Grady.

De overige 20 toptalen zijn:

 • Swift (11e)
 • Objective-C (12e)
 • Scala (13e)
 • Shell (14e)
 • R (15e)
 • PowerShell (16e)
 • Perl (17e)
 • Haskell (18e)
 • Kotlin (19e)

Gerelateerd: Python hard op weg om ’s werelds populairste programmeertaal te worden

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home