OpenAI laat gebruikers experimenteren met foto’s van echte mensen

OpenAI spacecowboy DALL-E

De AI-beeldgenerator DALL-E 2 kan vanaf nu ook foto’s van echte mensen bewerken. OpenAI houdt wel een stok achter de deur om misbruik te voorkomen.

OpenAI gaat het testprogramma van DALL-E 2 uitbreiden door gebruikers toe te staan hun eigen foto’s te uploaden en te bewerken met de tool. Dat communiceerde het bedrijf in een mail aan gebruikers van de tool, die werd onderschept door TechCrunch. Naar eigen zeggen van OpenAI was er grote vraag om de tool ook op echte beelden los te kunnen laten.  

Deepfakes

In verkeerde handen kunnen gebruikers DALL-E 2 ook gebruiken om deepfakes te maken van echte personen. Die kunnen zo onschuldig zijn als neppe vakantiefoto’s, maar deepfakes worden vaak ook ingezet om bekende figuren en politici in een slecht daglicht te stellen. Dat wil OpenAI natuurlijk koste wat kost vermijden.

Er staan daarom enkele beperkingen op de beelden die je kan uploaden in het systeem. Zo mag je enkel foto’s van mensen gebruiken die daar hun toestemming voor hebben gegeven en zal OpenAI foto’s ook controleren op auteursrechten.

Ultieme testcase

Het belooft in ieder geval een ultieme testcase te worden voor OpenAI en DALL-E 2. Op Reddit klagen gebruikers regelmatig of het soms onduidelijke beleid over wat je wel en niet met de tool kan doen.

DALL-E 2 is een AI-beeldgenerator die een tekstuele beschrijving kan omzetten naar een realistisch beeld. De tool is sinds juli exclusief op uitnodiging toegankelijk voor een beperkt testpubliek.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home